Skip to content

The weekend

November 14, 2007

I just realized that kalau view my blog ni kat ofis gambar jadi besar giler. Sampai lari dah box kat kanan ni. Laptop @ home ni res 1280 x 800. Sorry ok guys.

The very first thing is saya dah dapat sijil kursus kahwin dah!πŸ˜€ Alhamdulillah. Tapi, kalau nak kahwin esok memang tak sempat. Paling kurang nak 2 hari. Hehe. Tu pun kalau Negeri Sembilan proses permohonan nikah sehari. Selangor proses permohonan sehari je. Bak kata Suraya & Aien, memang pecah perutlah gelak mendengar ceramah-ceramah untuk 2 hari tu. Ustaz-ustaz tu pun cakap straight to the point je. Overall, memang best dan puas hati dengan kursus di JAIS tu. Cuma, 2nd day tu saya memang kelam-kabut giler datang dari Puchong sebab terbangun lewat kul 7 pagi, itupun nasib baiklah cik Faez call. 15 minit je saya pecut dari tol LDP selatan tu sampai depan rumah Encik Faez.

Sukeeeeee sangat sangat dapat jumpa & gomol si kecik Adham 3 hari ni. Petang Sabtu lepas kursus tu, singgah rumah Encik Faez. Mula-mula ingat nak singgah sekejap je jumpa Mama & Abah Faez. Dah Mama suruh makan nasi semua. Tak lama lepas tu, si Adham + Mama Papa dia balik dari beraya. Last-last, stay sampai lepas Isyak, sampai sempat jugaklah join depa semua pergi open house community Seksyen 6 tu. Malam Ahad tu pula, saya join family cik Faez gi dinner. Geram je dengan adham sebab tak boleh duk diam. Ade je nak dicapai, botol susu puting semua habis dicampak. Nasib baik dia tak tau jalan lagi, kalau dah reti berjalan nanti, hai tak taulah macam mana nak jaga. Yang bestnya, Adham dah geng dengan Mak Ngah Mizah dia ni dah. Tapi, dia suka Pak Ngah Faez dia lagi. Kesian Mama & Abah sebab cucu yang sorang ni dah sombong, tak nak dengan tok dia dah. Gambar Adham takde kat saya, nanti kita minta dari Pak Ngah Faez weekend ni.

adham-2.jpg
Waaa.. Dah rindu kat Adhammmmmmm…😦

Pagi Isnin, saya bangun awal nak menghantar seluar slack Encik Faez ke tailor. Kedai jahit banyak je kat area Equine Park tu, tapi satu pun tak bukak. Last-last, saya balik rumah jahitkan sendiri. Percubaan saya berjaya sebab si pemakai tak komplen langsung dengan jahitan saya tu. Woohooo! Kalau nak tau, si pemakai adalah seorang yang cerewet and very particular esp part baju-baju dia. 1.30 pm, cik Faez jemput saya di rumah, pergi lunch lepas tu terus ke Mes di Bukit Aman. I read Erin’s entry on jam near Serdang toll. On our way to KL semalam pun Serdang toll tu jam gilerrrr. Not sure why, maybe dah tiba masa Exit Serdang tu diperbesarkan. Sampai mes dah 3pm. Ingatkan dah lambat sangat. Rupanya ceremony Abah tu pukul 4 lebih baru mula. 4.15 pm, Pak Ngah, Abg Faris, Kak Azreen, Lina, Faez & I were brought to PULAPOL for the Majlis Paluan Berundur for Abah.

cimg0450.jpg
Cuaca petang tu sangat panas terik. Cik Lina sampai nak terpengsan dah. Cian Lina, jangan demam ok!

cimg0460.jpg
Poetry Recitation

cimg0463.jpg
Gambar-gambar Abah masa muda-muda. Sebijik macam Faez.πŸ˜‰ Most of the perfomance petang tu were from police band.

cimg0477.jpg
Tarian Gayung Perang (if im not mistaken) from Unit Komando 69

cimg0470.jpg
Abah had the honour of conducting the band for the last time

cimg0482.jpg
Ni paling best! Right after the flag retreat ceremony

cimg0483.jpg

Dah selesai semua tu, Abah & Mama nak balik, naik kereta & bye bye & salam dengan semua orang. Everyone followed sampai guard house.

cimg0509.jpg

cimg0506.jpg
Selamat Bersara Abah..

cimg0516.jpg
Laaa.. hangpa ka kat belakang Mama..

cimg0521.jpg

cimg0522.jpg
Selamat Tinggal semua

cimg0525.jpg
Kita nak amik gambar gak! Nur Hamizah yang comel (tapi tudung kemek) & Mohd Faiz pipi tembam

cimg0526.jpg
With future lil’ & big Sis In-Law, Lina & Kak Azreen

Sorry for the not the nicest pics. Amatuer camera & amatuer photographer (iaitu encik Faez). Hehe.

Selesai majlis petang tu, kitorang balik mes follow kereta Abah with police escort. Anywaaayyyy, inilah first time experiencing this -> having people make way for us. Just imagine the BAD traffic jam along Jalan Tun Razak towards Parlimen. I told Kak Azreen ‘Wahh ferrari merah tu pun terpaksa ke tepi kasi kita lalu’ ;-) Yeah right. Kasi canlah ok, once in a lifetime je camni. Hahaha! Most of the junctions ada polis jaga. But ngeri tau, sebab abang polis yang bawak kereta laju nak mampus sebab nak cepat sampai mes. They have to. If else, pukul 7 pun tak sampai lagilah gamaknya. Saya tutup mata & telinga everytime kereta tu sipi-sipi je lagi nak kena kereta lain. Fuhhhh!

cimg0529.jpg

cimg0530.jpg

Malamnya yang paling best. Mess Night @ KL Convention Centre. This time convoy of 4 cars. Mesti orang lain geram sebab terpaksa bagi jalan kat kitorang. Sorrryyy sangaaattt!!!! Arrived at the main entrance, IGP Tan Sri Musa Hassan & a few of senior police officers and the wifeys greeted us. Saya shaked hands dengan Tan Sri Musa!!πŸ™‚

cimg0534a.jpg

cimg0536.jpg
Sedapnya yang, mintak sikit boleh?

cimg0538.jpg
Model dessert KLCC– Cik Linacimg0539.jpg

cimg0543.jpg
Break for ten minutes sebelum sambung dengan stage performancescimg0545.jpg

cimg0546.jpg
Muka kitorang ada iras-iras ke? Ada kawan baru kat kursus kahwin haritu tegur camtu..πŸ˜‰

Kesian kat kitorang sebab dapat food lambat. Sampai orang depan yang dah 10 minit lepas dapat food pun tak leh nak makan lagi. Abah & Mama pun perform, nyanyi dua lagu P.Ramlee. Suara Mama best gilerrrr, tapi Abah cam malu-malu. Macam Cik Faez la. Hehe. Tan Sri Musa pun nyanyi jugak. Tapi suara dia memang sedap.πŸ™‚ Camera saya tak banyak gambar at the function sebab bateri camera dah habis & tak boleh ambil gambar awal-awalnya. But, I’ll get another batch of photos from Lina later. Gambar dengan Abah pun kat camera Lina. Function malam semalam habis lewat nearly 1 pm baru balik mes. Dan saya sampai di rumah jam 2.30 pagi. Penat!!

Eh, saya rasa penat la menaip entry ni. Saya sambung esok ok?πŸ˜€ Nak tidoooor…

 

29 Comments leave one →
  1. fiza permalink
    November 14, 2007 9:10 am

    erm… hi mizah… 1st person! hiihi… best baca entry mizah. mesti tak sabar menunggu hari bahagiakan? hehehe… jgn lupe jemput kita… and semoga berbahagia selalu!

  2. November 14, 2007 9:33 am

    kak mizah,
    nape dlm satu gambar tu anda kelihatan berdiri sgt tegak? tgh nyanyi lagu negaraku ke?πŸ˜€

    phewwww.. musti bestkan time org kasi lalu tu kaannn… hihihii
    specially time jam truk tuu… org len musti bising2 sbb time jam2 laaa org VVIP nk lalu hihihiii…

  3. nurhamizah permalink*
    November 14, 2007 10:58 am

    hihihih..

    thanks pija. insyaAllah kawan-kawan semua akan dijemput nnti. tunggu jelah ye cik.πŸ™‚

    cik aida, tu bukan tgh nyanyi lagu Negaraku. saya tgh berjalan tu. depan tu ada pakcik2 polis yang tinggi2 menghalang pandangan saya. tu yg menjingkit sket tu. haa tulah, first time la katekan selama ni kite je bg jalan kat VVIP, dapat skali best gak. soorrrryyyyyy kat org len! mesti dorang semua gerammm! hehe.πŸ˜‰

  4. aisya permalink
    November 14, 2007 11:49 am

    huwaaa jelesnye tak dapat pegi sebab keje..tapi handsome handsome semua sebab kene pakai kot.. ayah aisya pon malam sebelum tuh hantar kot g laundry lagi..kelas bapak eden..heheheh nice pic tapi takdapat nak tgk pic with adik beradik ayah.takpe takpe..apesal lina kurus ek??

  5. nurhamizah permalink*
    November 14, 2007 1:02 pm

    cian die tak dapek ikut. a’ah tak sempat amik gambar ngan pakcik makcik sume sebab kena cepat2 naik kereta ikut abah & mama. pakngah dah banyak2 kali suh kitorang naik kete cepat. hikhik.takutla ngan pakngah sebab muka dia serius jek.πŸ˜‰ lina dah kurus ke tu? sukela dia tu kalau tau..hehe

  6. November 14, 2007 2:20 pm

    ehhh.. btw, klu org tegur muke kite ade iras2 ngan pasangan kite, org kate jodoh panjang… hihihii…
    tataula kan… tp tak bermakna yg takde iras takde jodoh atau jodoh pendek (Nauzubilah)…

    tp mcm suke tgk kalau muke pasangan nk ade iras… hihii…πŸ˜€

  7. nurhamizah permalink*
    November 14, 2007 3:10 pm

    hehheee..a’ah org tua2 cakapla. tapi biasanya kalau mcm couple dah lame kawin sure org ckp mcm seiras. eh cik aida, awak ni dah pi kusus kawen lom? cepat2 pi tau!!

  8. November 14, 2007 3:17 pm

    Congrats dh dpt sijil kawen. X menyesal kn pegi kursus kt Jais tuh. Ase nk pegi lg x? hihi..

    Saye penah ase polis escort camtuh. Tapi xde la sebest cik Mizah kte nih. Mase tuh saye kt secondary skewl. Ktorg ade Hari Kadet kt KKB. Jauh tuh dr PJ. Ktorg seme dh bgn kul 4 pg. Tapi bas yg nk hangkut ktorg tuh yg lmbt. Sape suh. Kan dh kena escort ktorg, hihi. Tapi mmg bestπŸ˜€ Nape?? X caye saye ahli kadet polis?? ahaksπŸ˜›

  9. nurhamizah permalink*
    November 14, 2007 3:44 pm

    hihiii.. dun wori, saye pecaya cik Aien ahli kadet polis. sebab penah jumpa cik Aien so saye pasti cik Aien layak sbb dia ni rock orgnye. kalaulah saye tak penah jumpa sure saya cam percaya tak percaya awak ni ahli kadet rupenye dulu.πŸ˜‰

    apelagi mari kita nyanyi lagu polis tu.. Polis sedia berkhidmat, dengan negeri dan rakyat, hidup berbahagia aman sentosa, polis sedia berkhidmaatttt…

  10. shera permalink
    November 14, 2007 4:05 pm

    oi makcik…sakan kamu ye?
    ehh rasa mcm nampak gemots sket kamu…dgn tudung hijau itu..bagus2..biar gemots sket..

    p/s;wedding date dah confirm eh? ;p

  11. nurhamizah permalink*
    November 14, 2007 4:15 pm

    sekali sekala kak sherr..hehehe. dah gemots ke tu? pipi je kot. aku nak try menggemotskan bahagian lain lak ni hehehehehehe.

    weh makcik joinla facebook cepat! lagi best dr frenster dowh..wedding date insyaAllah. aku akan cuba confirmkan tarikh tu sebab haritu mak aku mcm dah berura-ura nak bt lmbt 2 bulan. arrgghh!!πŸ˜‰

  12. suraya permalink
    November 14, 2007 6:19 pm

    mase aku keje putrajaya dulu kalo de menteri2 dtg memang laju gilos dierang bawak!ntahape nak kejar!aku rase kalo ade org tgh melintas tgh2 jalan leh mati kene langgar!beb beli borang taak??

  13. nurhamizah permalink*
    November 14, 2007 6:58 pm

    hehehe wekksss! borang dah beli dahla makcik. ade kat cik chokie. nnti suh tajul amik. tapi dia takde kat s.alam skrg ni. outstation smpi jumaat.

  14. sueaniim permalink
    November 14, 2007 8:43 pm

    oraaitss =) tenkiu bebeh.weh video beranak tu mnmg mengerikan kan!aku tutop mate tgk.seram siooutt

  15. nurhamizah permalink*
    November 14, 2007 9:10 pm

    hikhik..series beb! aku pon tutup mate ngeri walaupun itulah yg kite akan lalui bukan laki kite.

  16. November 14, 2007 10:51 pm

    cuba tny yg lelaki. diorg ngeri x tgk. huhu..

  17. athirah permalink
    November 14, 2007 11:18 pm

    cik mizah.. kadang2 polis2 eskot tu main pecahkan je side mirror org2 yang takmo bagi laluan..eheheh..(menurut ayahku yang dah bertahun dieskot polis – as a driver) πŸ™‚

  18. nurhamizah permalink*
    November 14, 2007 11:44 pm

    cik Aien – kalau tanye lelaki saya, dia tak ngeri pun. rsnye kalau yg belah perut lebih ngeri.. kan yg vid bedah perut tu saya hampir nak menangis sebab nasyid ibu mithali tu menyayukan hati.

    cik Thirah – ye ke thirrr? nasibla haritu xde tergesel sikit pun. memamng sipi2 je. yg drive keter kitorang balik ptg tu mmg cekap la. walaupun cara pemanduan die membuatkan aku panik. hehe.

  19. idawanie permalink
    November 15, 2007 7:52 am

    mizah, sile prektis senyum dgn lbey ikhlas..haha.. gambar yg pakai bj oren tu cm kene paksa jekss..hehehe.. neway, ade bape bln lg?? prektis jgn x prektis…πŸ˜›

  20. suraya permalink
    November 15, 2007 8:03 am

    tulaaaa..yg part belah tu mmg aku mau pengsan tgk!!bapak banyak lomak2 yg menutupi perouutt sebenonye.huhuhu.membe2 aku yg dah bersalin seme operate..huaaa..takuooutt.

  21. November 15, 2007 10:38 am

    2 2 pon ngeri. Takot..

  22. November 15, 2007 1:57 pm

    OOoOOoOOoo pegi kursus kawin tak ajak aku~~~

    (nak merajuk ah!)

  23. nurhamizah permalink*
    November 15, 2007 2:38 pm

    korang berdua ni suraya & aien jangan nak takot2 jek. kang cmne baby korang nak kuar kang? hehe. tapi ade baiknya kite cari hospital yg boleh bwk masuk hubby skali supaya dorang sama2 merasai kesakitan kita tu. eh tgk tak yg vid dr penceramah frm hospital tu? yg wife die beranak pastu baby dh kuar doc pukul bontot baby tu nak kasi baby nangis? skali hubby dia pukul lak doc tu? klakar kannn!!!

    cik wanie, manede kena paksa. saya masih lom pandai nak senyum lagi. insyaAllah by the time majlis nanti saya akan bagi senyuman yang terbaik dan seikhlas mungkin.πŸ™‚

    lanun, kan aku dh ckp dh pasal kusus kawen tu. eleeeeeeeeeeeeh mcm nak join pun kalau aku ajak. nak ke pergi kursus kat shah alam? hahahaha!

  24. November 15, 2007 4:56 pm

    kak mizah,
    kite dh pegi kursus kawen thn lps… temankan cousin kite.
    enchek jnab bru je dpt sijil 3/11 harituπŸ˜‰

    video beranak? aaiiiyooo…. sgt tak brani tgk sbb nnti takot mo beranakkk😦

  25. suraya permalink
    November 15, 2007 5:41 pm

    tengookk!!dah pueh tutup mate bantai tergolek2 gelak lak.aku rase ko ngan aku same penceramah laa.

  26. November 15, 2007 6:15 pm

    suke2 je org tuh gi debik doktor tuhπŸ™‚ byk sangaat la benda kelakar time ceramah tuh. x bley igt. x larat nk gelak dh. lebih kurang same je kut penceramah kte. kalo lain pon sorg 2 jek kut coz x dpt dtg.

  27. nurhamizah permalink*
    November 15, 2007 11:50 pm

    hahahaha. memang kelakar. aku pun gelak gilerrrr! nasib baiklah kelakar2 gak penceramah kalau tak sure dah tidor. alah mesti orang yg sama for ceramah kesihatan tu. yang ustaz-ustaz tu je mungkin ada lain sorang dua.

  28. isma permalink
    November 16, 2007 8:36 pm

    nasib la aku dah ambek kursus kawen awal awal..hahaha..valid seumur hidop kan??

  29. nurhamizah permalink*
    November 16, 2007 11:10 pm

    a’ah seumoq hidup. ala sure dalam setahun dua ni ko akan gune benda tu kan..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: