Skip to content

At home

September 17, 2008

Today is a public holiday for Selangor (Nuzul Quran). I am at home & have just finished :-

  1. Hanging up the fourth round of my laundry today.
  2. Sweeping the floor. We have done our intensive house cleaning last weekend which includes the very tiring vacuuming & wiping. Another house cleaning session shud be done on the weekend before Hari Raya. Plus we will have to change the curtains and every-little-thing else. Waahh tak sabarnya nak sabut Raya ni!
  3. Wash-hand the floor mats.

Sangat penat! We need to find a smaller house, probably an apartment soonest possible. Because to maintain a dust-free double-storey house alone is very challenging. Especially when your husband is a very very organized-particularineverything-and-neatfreak person and you’re not.πŸ˜‰ Oh I can be at times. But most of the times, I am a bit disorganized (just abit!).

Btw, I was supposed to come to work today (grr!) to monitor the UAT for HR users. Fortunately the boss told me to just stand-by at home, and yeay, this morning the users didn’t even came for it! So takdelah tergagau-gagau check hp takut-takut kena datang pulak tiba-tiba.

These few days the weather has been very nice, and very hot too, but its ok as long as there’s no bad traffic jam caused by flash flood on my way home from work.πŸ™‚ By the way, husband is working today. And I’m going out with my sis-inlaw to Subang Parade or somewhere else little later this afternoon. She wants to find new clothes for Raya. Speaking of baju raya, sadly I didn’t make any this year.😦 Not that I don’t want to. But I was too occupied with so much things until it was too late toΒ send any kain to the tailor. I still have one kurung moden which is supposed to be my baju for kenduri kahwin kawan-kawan & never wear it before. So now I need to find one or two more ready-made kurung or kebaya preferably. Maybe we can go to PKNS too today. After Raya, I’ll make sure that I send all the kain-kain chiffon & lace hadiah kahwin & hantaran tunang to the tailor. Membazir je kain elanya banyak tapi tak terbuat baju pun.

Ok, till then. Have a nice day.

11 Comments leave one →
  1. shera permalink
    September 17, 2008 2:44 pm

    Especially when your husband is a very very organized-particularineverything-and-neatfreak person and you’re not. Oh I can be at times. But most of the times, I am a bit disorganized (just abit!).

    cops…faiz begitu ya??

    boleh x carikan saya seorg husband begitu juga? hahahaha

    darling, 4 round laundry?? korg ni tukar baju bape kali sehari? lalalala

  2. September 17, 2008 5:12 pm

    kite terbalek la kak mizah.
    kite jenis yg neatfreak+agak particular (not in everything lar), jnab plak yg mmg jenis tak kesah… hihii.

    kite kat umh apartment nih pn dh ngadu letih sbb asik mopping the floor.too dusty!!
    isk iskkk…
    rasenye sbb area umh ni kot… sbb sokmo sgt kene mengelap+mengmop.fenaatttt denπŸ˜›
    klu double storey house lagi la saye tak dpt imagine cemane.huhu…

  3. suraya permalink
    September 17, 2008 11:33 pm

    aaa aku x sempat updet blog.demn bizi.ntah2 lepas raye baru aku bukak balik.haha.singgah blog ko ajela aku sempat.beb..double storey sgt penat utk dikemas!aku mau cr umah single storey je boley taakk.

    subang parade banyaakk giler baju raye.aku sudah tgk.lawaa bangat.tp quite pricey jgk!beb..buat kuih raye x.aku buat cornflake madu & chocolate chip.dapatla jgk 2 balang =)

  4. yanadey permalink
    September 18, 2008 12:12 am

    mizah,da dpt resepi lom?

  5. September 18, 2008 12:54 am

    cik shera – yes, he verryyyy is.πŸ˜‰ shera,selalunya kita akan dapat pasangan with opposite traits.since ko dah ALMOST perfectionist,u shud be getting a non-perfectionist lah.hehe.thats what i think.suami dan isteri sepatutnya saling melengkapi.ying and yang.

    hahaha.amacam? setuju tak dengan teori aku ni?

    kak kopi – haaa penat giler la nak jaga rumah double storey.kitorang tengah survey2 apartment ni.awal-awal kahwin ni,dan sewaktu masih berdua,baik beli apartment dulu.lagipun duduk rumah skrg,saye nak turun gi dapur sorang2 pun takut! hehehe.

    pn suraya – boleh je suraya!!! ape plan kita nak cari rumah dekat2 ni,boleh jadi jiran.πŸ™‚ saya tak jadi gi subang parade pun tadi! jalan area shah alam jek.ade jugaklah jumpa dua-tiga baju berkenan kat alam sentral.pkns byk choice, tapi cam tak best.

    aku tak buat kuih raye pon! aku beli je.tapi nanti nak try buat 1-2 kueh raya dgn adik ipar aku.maybe next week.nak buat cornflakes jugak sebab tulah kuih paling senang dalam dunia!πŸ˜€

    cik yanadey – aku tak dapatlah resepi hebat ko tu yang.hantar balik kat gmail & rhb plssss?

  6. shera permalink
    September 18, 2008 12:46 pm

    eerrr…since when aku almost perfectionist ni??? grrr..terpengaruh ngn cipah laa ni..grrr…

    hahaha..banyak laa ko nye ying and yang…

    xkisah benda lain, but i hope i’ll get a husband yg very organized-particularineverything-and-neatfreak person…

    xlarat laa nak kemas brg dia aje..ahahaha..

    syg kamu!

  7. asnaida permalink
    September 18, 2008 1:46 pm

    haihhh, menjadi suri rumah tangga sungguh…

    cuti start bile?? aku 27hb udah balik ipoh, InsyaAllah cuti for 10 days,πŸ˜€

    tp kan, mijah… aku baru teringat, sedundun bile nak wat buke pose??😦

  8. September 18, 2008 2:12 pm

    shera- aku bukan terpengaruh dengan cipah, aku memang bersetuju dengan dia awal-awal lagi.hehe. oklah, aku doakan kamu dapat husband yg very organized-particularineverything-and-neatfreak person ok?? Ameen.πŸ™‚ dah dapat nanti jangan komplen tau!!jgn tak tau,walaupun husband aku very organized-particularineverything-and-neatfreak pon, aku still kene kemas barang die jugak tauuuu.hehe.

    syg kamu jugak!!

    cik kak haidahku – tulah,surirumahtangga yang berjaya ni.hehe.
    aku amik cuti start sehari b4 raye jek.lagipon malam raya dan pagi raya kat shah alam.petang raye tu baru balik kg nenek aku.gilerrr ke 10hari cutii??? mane datang cuti ko banyak-banyak camtu makcik???

    tulah bilenye ni sedundun nak berbuka bersama? kalau tak dapat buka same, raye nnti kite kumpullah ramai-ramai ek? rindu giler kat semua orang.kalau busuk-bsuk sgt,berkumpul kat kenduri kawen umie lah gamaknye nnti.πŸ˜‰ jgn sedih-sedih.

  9. suraya permalink
    September 18, 2008 2:58 pm

    erm..r u sure for the apartment tu?kene bayar maintenance fee each month+parking lot for second car taw.aku masih lagi survey2 apartment kat kinrara.gilo tul sewa range dalam rm600-700.same naik ngan harge minyak!kat kinrara ade lg kosong kalo mau kasturi..mayang & kesuma apartment.

  10. September 18, 2008 3:41 pm

    very sure bebeh.kitorang dah kira-kira dah ni nanti kalau beli terrace house,bajet bulan-bulan kitorang agak lari lah.nak bayar kereta lagi.pastu nanti nak tukar kereta plak.hehehe.kalau diizinkan cewah..aku kan bank staff boleh buat staff loan.apartment dah jumpa kt bandar bukit puchong,last yr kitorang dah pi tgk show house kat phase 1 dia.looks nice.pastu senang nak gi keje kt bangi ni.chokie pun bakal bertukar kerja pas Raya.die start keje kat shah alam.pastu maybe xlama pastu kene gi cyber lak.

    target kitorang dalam 5 ke 10 tahun pas beli first house,barulah kitorang beli rumah besar skit pulak.aku suka dok shah alam! tp agak jauh dan mahal.camno ni?

  11. suraya permalink
    September 18, 2008 5:12 pm

    oo bukit puchong.aku ni tgh duk mintak kptm putrajaya.insya allah dpt next year.rancang2 duk bangi.kene tengah2 antara dua kg.subang ngan tampin.shah alambangi quite distance jgk tu.lagik2 ngan jem.haaruuuu.kalo bukit puchong tu range kwsn dibah.adik aku tu nak benti keje jd agent dah.kalo sempat die leh urruss.kakak die baru survey2 umah lg.die maleh nak layan =p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: