Skip to content

Pre-Raya entry & Aidilfitri wishes to all

September 29, 2008

I bet most of you guys are already on Hari Raya leave, and maybe even a few dah pun berada di kampung masing-masing by now. I’m still working for one last day today, got a few work stuffs to settle – yang baru je siap kejap ni!!! hehehe. thats why I’m writing this entry. During lunch time just now, I went to Alamanda with Aza & Dila and bought a pair of wedges Raya. Tried my luck to get duit baru Raya at Ambank there, but unluckily I saw the notification ‘Penukaran duit baru untuk Hari Raya telah ditutup’ on the front door. Kesian tak nama je keje kat bank, tapi duit baru pun tak tukar-tukar lagi. Oh already told the husband to ask Abah, whether Abah got extra duit baru so we can beli duit baru from Abah saje. Tak payah pening kepala nak serbu branch mana pulak lepas ni. Dahlah sampul duit raya tahun ni Management bagi 6 paket sorang je (1 paket = 10 sampul). Kedekut gilerrr! Mak already asked for the sampul Raya from RHB. Sikit ajelah boleh bagi tahun ni.

Husband & I are only half (??) done with our major house clean-up. Which includes changing the curtains and vacuuming & mopping a few places. Nak tukar curtain satu rumah pun sampai 2 hari, sampaikan Mama bising jugaklah kat kitorang.😉 Yesterday was the most tiring one. I was lepakking throughout the cleaning session, and left the husband doing most of the work – vacuumimg, mopping, panjat tangga gantung curtain (tapi yg pasang cangkuk sayalah, lelaki mana reti buat). Oh I did hang one actually – curtain kat tingkap dapur. Senang je sebab curtain pendek & I just had to climb the sink cabinet.

Siap berbungkus tuuu - untuk mengelakkan habuk

My husband in action - Siap berbungkus tuuu, untuk mengelakkan tersedut habuk katanya. hehe.

Our living room gets dusty easily, maybe because we never used it (we watch tv upstairs). And so the husband pun dah mengelap2 kerusi meja kabinet semalam. When he said – “Sayang, baik kita jemput kawan-kawan sayang datang beraya cepat-cepat sebelum hall ni berhabuk balik!” – membuatkan saya tergelak dan sangat bersetuju dengan kata-kata suami saya itu! So, kawan-kawan, mohlah datang beraya ke rumah kami. My dear SSPians, tarikh potluck Raya party akan saya konfemkan selepas pulang beraya dari kampung. Its either 11th Saturday or 12th the next day. InsyaAllah. Nantikan pengesahan terkini minggu depan ye.. Semua rakan-rakan dijemput datang beraya bila-bila masa pun, tapi kalau boleh call dulu supaya tak terkejut mak & suami dibuatnya. (hmm reminds me that I need to check on my frozen food stocks in the fridge). Heheeeee.

To the married girls, tahun ni beraya di rumah siapa dulu? This year Raya, I’ll be at my husband’s family’s in Shah Alam on the first Syawal. We’ll go back to my kampung in Nogori after the Aidilfitri prayer (lepas makan-makan dan bergambar semualah), stay at my family’s house in Seremban for two days, then we are off to Sabak Bernam (my father in-law’s hometown) on the 3rd Syawal and to Lumut – my brother in-law’s place right after that. Can’t wait to see how we’re gonna go thru our Raya together this year.🙂

Oklah. Sekarang untuk ucapan Hari Raya..

Sempena Syawal yang bakal menjelang ini, saya dan suami ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua rakan-rakan, dekat dan jauh (ni khas buat Mek Mur & family di Jepun & my cousin Shikin & family in Dubai, if she ever reads my blog). And welcome home to cik Idawanie! Akhirnya pulang beraya ke pangkuan keluarga. Hehehe. Di kesempatan ini, saya ingin memohon ampun & maaf atas segala salah & silap & kekasaran bahasa yang pernah saya lakukan pada kalian selama ini samada sengaja atau tidak. Mohon halalkan makan & minum, dan saya & suami mendoakan kesejahteraan & kegembiraan buat rakan-rakan semua dalam menyambut Aidilfitri bersama-sama keluarga tercinta. Waktu makan kuih raya, janganlah lupa pada mereka yang tak bernasib sebaik kita. Dan masa tengah membakar bunga api tu (jika berkenaan), ingatlah pada orang yang tersayang. Hargailah diri, dan jari-jemari kita ye.🙂

To all, please drive to your kampong carefully, and make sure you come back safe & sound. Ok? Take care all!!!!!!!!

Wedding event after Hari Raya :

  1. UmieCharm – 19th Oct
  2. Syafik (husband’s bestfren) – 26th Oct
15 Comments leave one →
  1. September 29, 2008 5:07 pm

    1st kah aku?

    btw, Selamat Hari Raya Aidilfitri.. wpun ko duduk belakang aku je… haha.. tapi aku nak ucap jugak kat sini. Maaf zahir batin ye.. apa-apa jua kesalahan. Raya ni jemputlah datang rumah kat PD. Sbb rumah kat Bangi tak best. hahahah~~

    Yeye nak raya! yeye nak raya!~

  2. September 29, 2008 6:36 pm

    selamat raye mizah! maaf zahir batin…insyaAllah bole jumpe time potluck…yeay!

  3. September 29, 2008 8:32 pm

    Bile cik idawanie kite sampai mesia?
    eh, ke dah sampai nih?🙂

    anyway,
    selamat hari raya mizah.
    mohon ampun maaf atas segala khilaf yg ada. halalkan makan minum org jugak ek.
    semoga raya kalini lebih bermakna😉

    take care~!

  4. September 29, 2008 8:51 pm

    huhuhu, lagi pilu bile bace entry ko ni.. lagi la rase nak beraye kat mesia ngan family n membe2. apepun semoga syawal kali ni lebih memberi makna kepada kite semua..

  5. September 29, 2008 11:12 pm

    Mak buyong Lanun – Selamat Hari Raya juga pada ko sekeluarga. InsyaAllah kalau tiada aral aku akan dtg ke PD raya ke-2. hv a safe journey to Kelate ok? yeayyy yeay nak Rayaaaa!!!!🙂

    Ali – same to u. Selamat Hari Raya & maaf zahir batin. InsyaAllah see u at my potluck party..hehehehe

    Kak Kopi – Cik wanie dah sampai rasanye,tengok kt frenster.tapi dia senyap jek.cik wanie if u read this, pls give a shout out ok!

    Kak kopi, Selamat Hari Raya buat awak sekeluarga juga. Moga Syawal kali ini membawa keberkatan dan kegembiraan kepada kita.🙂 Mohon maaf zahir batin. Take care too bebeh!

    Mek Mur – Alaaa, jgnlah pilu2 cik.Bila tiba masa nanti, adalah peluang korang balik beraya nanti.Ye, moga Syawal kali ini membawa makna yg tersendiri kepada kita semua.

    Jgn sedih2 ok!😀

  6. suraya permalink
    September 30, 2008 2:15 am

    dis year raye sgt tidak best.aku diserabuti assignment untuk kursus.pukul 2 pagi pun x tido lg ni.uwaaaaaa~~

    me..will b at tampin from 2nd raye @ 3rd to 5th.then i’m off to UTHM again =(

    ouwwh..lupe selamat hari raya pd semua =)

  7. September 30, 2008 6:47 am

    salam aidifitri pn.mizah & family😉
    maaf zahir & batin ye…

  8. Cik Cah permalink
    September 30, 2008 8:18 am

    Selamat Hari raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin dari Aisya sekeluarga dan En Syahrul Faizal tunang tersayang.

    Moga moga raya tahun nih lebih meriah.

    p/s: kalau takde aral melintang, jumpe nanti di sabak bernam.. ade pertanyaan rasie nak tanye.. ;p

  9. fizz permalink
    September 30, 2008 6:12 pm

    slamat hari raya n maaf zahir batin k.mizah! 1st beraya with the inlaws..woohoo!! gluck2..!! hope to see u during raya!!!! =)

  10. dina permalink
    October 2, 2008 6:41 pm

    hi mizah,

    ni the husband’s bestfriend’s fiance ni,;p.nak jemput datang rumah utk nikah ceremony on the 25th ni pukul 10pagi insyaAllah. please be free ya,it would mean a lot to both of us.take care & selamat hari raya!:)

  11. October 5, 2008 4:43 pm

    suraya, fathiyah, cik cah & fizzyku..

    thanks for the Raya wishes. tak menyempat saye nak reply comment2 kamu.suraya, aku baru balik dr sabak.fizz, jemputlah datang beraya nanti ye.insyaAllah bila dalam seminggu dua ni bolehlah mai shah alam.

    cik dina – thanks for inviting!! insyaAllah kalau tiada aral kami akan sampai.will let encik husband know.take care too & be prepared to be a wife!!! hehe.;-)

  12. October 6, 2008 9:27 am

    mizah dearie,hows u r raya?

  13. October 6, 2008 10:17 am

    dey darl, my Raya was a blast! raya tahun ini hampir sampai ke Pangkor!😉 i’ll post the Raya entry in ashort while. gegegegegge

  14. suraya permalink
    October 6, 2008 11:39 am

    beb..lumut tu ko nek feri je dah sampai pangkor.

    kat tampin ramaaaaaiii sangat org dtg.aku x sempat tuka baju cantik2.siap pakai tshirt ngan kain batik je.hahaha.kalo rajin ko tgk page kak tutie aku ntahhape gambar die amik time raye.

    erkk..aku dtg bln raye bln 11 bole?bln 10 sudah full dengan event setiap minggu.eerrrkk

  15. October 6, 2008 12:50 pm

    memang pon beb! tapi ramaaaii dehh nak ke Pangkor. Lumut tu dulu saje gi jalan-jalan sebab family encik Faez dok sane dulu-dulu, abah dia jadi ketua polis kt situ.

    next timelah gi Pangkor.pergi masa time orang tgh ramai-ramai tak best.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: