Skip to content

Hari Raya – Entry I

October 6, 2008

How’s Raya everyone? Most of us are already back to our boring work, I guess. But hey, I came to an empty parking lot at the office this morning. Ni mesti yang dah beranak pinak yang masih cuti panjang ni. I’m still in Hari Raya mood btw. Hari ni pun baru je 6 Syawal kan?🙂 I’ve got lots of Hari Raya stories to tell. But I’ll sum everything up in one short (and simple) entry la yek. Hahaha, yeah try me!

On the eve of Raya, I was busy helping my parents in-law preparing the dishes for pagi Raya – Laksa Penang, Kuah Kacang Ayam Kampung; which is a unique one, at least for me laa.. because I’ve never had kuah kacang that cooked together with chicken before this! Mama said it was a special recipe by my father in-law’s family from Sabak. And for everyone’s info, my father in-law is a very good cook! Cuma encik husband je tak mewarisi ketereran abah dia memasak. (Sorry sayangku!) Oh and Adham’s family arrived at Shah Alam on Tuesday evening. It was a bit loud in the house that night especially when the favorite cucu/anak buah is back in town. Hehe. Adham dah pandai panggil Pak Ngah & Mak Ngah = Angah sekarang!!

My 2nd favorite guy - after encik Husband!

Usually in my kampong in Negri, we prepared all the main dishes for Raya- rendang & ketupat & sup tulang on the last day of fasting and finished cooking by evening. So when I called my mom around 10pm that night and told her that I was just done dengan tugas mengasingkan isi & tulang ikan to make the Laksa gravy & Mama has just finished cooking the rendang, she was a bit surprised and said ‘Sempat ke nak siap masak? Pukul berapa dah ni?? Pukul berapa nak tidurnya?’ Hehehe. Nasib baik tak nangis2 kat Mak sebab first time ni malam Raya tak balik kampong. And yes I slept late around 1 am in the morning. Sangat letih dan lena sangat tidur sampai ke pagi sampaikan Abah kena ketuk pintu bilik kitorang berkali-kali sebab dua-dua orang tido mati.😉

On Hari Raya morning, my parents in-law with the sons went for solat aidilfitri and the girls (??) stayed home to get ready with the necessary -reheated the kuah kacang, rendang, kuah laksa, prepared the Laksa ingredient (bunga kantan, cucumbers, pineapples, eggs), set up the tables for the food & etc. Oh I didn’t take any pics of the food sebab tak mahu emosi Mek Mur terganggu nanti. Sorry Mek!

Wah macam nak pi nikah je..

Wah macam nak pi nikah je..

Family photo

Family photo

-)

Our first Raya as husband & wife🙂

Abah invited his Chinese friends for the open house & people started swarming in around 10.30am. Both of us went back to my kampong in Beranang at noon & left encik husband’s siblings to help with the chores.😉 Kami hampir tersalah jalan nak ke kampong sebab saya tak biasa balik ke kampong dari arah KL. Hehehe. Selalunya balik dari Seremban, so jalan sudah semestinya dah lain.

Very glad to see my adik-adik yg dah lama tak jumpa (one in JB, one in Kuantan, another in Sintok) – nenek – and my relatives. Sampai-sampai terus makan satu round lagi, ketupat – lontong – sambal tumis -kuah kacang. Lepas tu, borak-borak tengok tv (tengok CUCI??), first day Raya tak de cerita best pun kat tv. Yang pasti, drama-drama baru semuanya kat TV3. Yang Astro plak pi mengulang-ulang cerita sama yg dah 2-3 tahun lepas ulang dah. Contohnya – Cantiknya Buruk, Akademi Fantasia Raya (duhh??) dan ape-ape cerita yg ada Fauziah Nawi & Jalil Hamid. Oh tapi cerita Sheila Rusli kat TV3 tu best! Our family didn’t spend the night at kampong, we headed back to Seremban that very evening. We didn’t even take our usual big family Raya pictures sebab dah petang sangat dah semua dah tukar baju Raya.

The 2nd day of Raya, we took family pictures at home while waiting for Mak Teh’s family to arrive because we were supposed to go to Pak Long’s house in Gemas together. But in the end, they didn’t join us for the trip, so we went off veryyyy late. Earlier, my mom had promised to Mak Long that we’re gonna have our lunch there. So bajet-bajet pukul 12.30 – 1.00pm tu dah sampailah sana. Nak dijadikan cerita, pukul 2 baru kitorang bertolak. Dan Mak Long dah punya lama tunggu ingatkan kitorang tak jadi, dan dah simpanlah semua lauk-lauknya. Dan akhirnya kami sekeluarga yang kelaparan makan tengahari pada jam 4.00 petang.

Family photo

Family photo

Lelaki-lelaki yang kekenyangan

Lelaki-lelaki yang kekenyangan

Next entry will be on my trip to Lumut!

At Lumut Waterfront - kakiku nampak panjang. Hehehe.

At Lumut Waterfront - kakiku nampak panjang. Hehehe.

Bercanda di pasiran pantai

Bercanda di pasiran pantai

Woowwwww!!!!😀 Tunggu ini malam ok!

21 Comments leave one →
  1. October 6, 2008 2:40 pm

    uisshh nasib baik tak tunjuk pic foods tu kalo tak aku soh ko dtg umah aku gak tolong masakkan kat aku.. hihihi. bestnye raye. kami amek pic bertiga je(tahun dpn 4), bile la nak amek pic family reramai..

  2. October 6, 2008 2:58 pm

    hehehe.ala takpe,nak amek pic family reramai,next yr ko try preknen lagi sorang.dah jadi 5 orang.sorang dalam perutlah.

    takpe,skrg ni raya puas2 kat negeri orang dulu tau!🙂

  3. suraya permalink
    October 6, 2008 8:54 pm

    kuah kacang tu bkn memang masak dengan ayam yg kecik2 tu ke.

    weh gambar raye ko tu mcm aku jgk.aku yg paling pendek.tp aku terselit kat tengah2.menyampah betol.

  4. October 6, 2008 11:03 pm

    hai puan nurhamizah..

    selamat hari raye..maaf zahir batin..

    waahh..seronok nye beraye bersame mertua..
    🙂

  5. shera permalink
    October 6, 2008 11:16 pm

    darling,

    aku tergelak besar baca blog kamu..tone dlm blog sama laju dgn cara ko ckp in real life kots..hehehe

    potlucks jadi ye? comels je encik faiz kamu…sudi bagi rumah as venue..hehehe..cops nak bwk spageti..hehehe

    wes kena gtau awal laa…nak prepare food mane leh sehari dua notice…cant wait to see u!

    p/s; awat hang g lumut? 2nd honeymoon?

  6. erinchunk permalink
    October 6, 2008 11:43 pm

    selamat hari raya🙂 maaf zahir batin.aweee so schweeetttt la gamba hubby + you😀 baju nak kaler sama je!!😛

  7. October 7, 2008 9:30 am

    suraya – tu memang resepi org sabak kot.aku ni first time tengok kuah kacang dimasak dengan ayam kampung. tapi sedap!!! frust giler encik chokie bila balik dr soromban kuah kacang tu dah abis.mak mertua aku siap pesan suh belajar buat kuah kacang tu sebab husband aku suka.ngehngehngeh.😉

    cik thirah D80? -thanks bebeh.selamat hari raya juga kepada kamu cik cic.how’s raya with new DSLR? alhamdulillah seronok beraya dengan family mertua.

    cik shera – hahaha.ye ke cik kak? insyaAllah potluck jadi.aku rs buat sabtu nilah 11th Oct ok x?nnti aku email bebudak lain.aku email a lil later today.doc shu taknak buat open house ke ek?😉 yes,husband aku dah tanya2 ni bilanye nak ajak kawan2 dtg.oklah aku pun br igt nak buat spageti haritu.aku igt main dish ketupat dengan kuah kacang la.boleh tak?

    gi lumut saje berjalan. & beraya sikit2.🙂

    erinchunk – baju husband saye tu baju nikah dia tau.kesian dia takde baju baru.patutnya nak suruh dia pakai baju melayu pink, tapi seluar dia dah tak muat lak.hehehe.thanks, selamat hari raya & maaf zahir batin to u too!

  8. cik cah permalink
    October 7, 2008 2:34 pm

    cik cah tak sempat jumpe adham pon..
    cik cah pon tak sempat balik sabak bernam atas urusan kerja.
    hanya ayah ibu aje sempat pulang..

    kuah kacang ayam adalah turun menurun dari keluarga kami belah sabak. sape yang jadi menantu semua berebut nak kene belajar tuh..
    jadi puan mizah pon kene belajar la jugak ek?

    ada lagi satu kuih turun menurun tak silap.. agar agar kacang merah. tuh kat sabak bernam famous gile!

    kem salam kat semua semua! love adham..

  9. October 7, 2008 5:35 pm

    takpelah, nanti2 cik cah boleh jumpa adham.

    haritu balik ke sabak pun tak masuk rumah sebab family ucu kuar beraya kitorang takde kunci. kalau tak boleh jumpa sarah.betul2 nak kuar dr kawasan rumah nak gi ke rumah paklong, nisa & family husband dia pulak sampai. so kitorang mengangkut semua orang pergi rumah pak long. baby nisa comel & baik giler.tapi terlupa nak amik gambar sebab sibuk nengok adham ngorat anak buah nisa.hehehe.

    adham dah makin bijak.dan dia kadang2 akan pilih makngah berbanding pakngah dia.kadang-kadang jela.😉 most of the time pakngah lah yg dia nak ngendeng.adham panggil acik lina = nana.

  10. October 7, 2008 9:21 pm

    puan hamizah, husband kamu itu sporting betul..siap ajak kami2 berhari raya ala2 pot luck lagi..

    cayalah en faiz..

    bertuahnye puan hamizah…:)

  11. cik cah permalink
    October 8, 2008 8:21 am

    wah..seronoknye tahun nih semua batch kami semua balik kampung except me.. ;(

    nisa pon balik..huwaa baby girl dier tak tengok tengok lagi.. ya la.. sarah pon tak sempat jumpe lagi since she engage.

    adham skang pandai flirting dah ye.. eeh mestila pilih mak ngah berbanding pakngah.. pakngah dah buring…he he he adventure skit ngan makngah..

    nanti jumpe adham mesti dah tak reconize cik cah lagi.. panggil acik lina = nana? nana tanjung.. ;p

  12. October 8, 2008 3:33 pm

    alllllaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa m x coming laaa camtu

  13. October 9, 2008 8:05 am

    aaaa… kiteorg tak smpt nk bercanda kat air terjun sekayu😦
    rasenye cam penah rase kuah kacang ngan ayam tu.eh, sedaaaappp.

    kak hamizah, tlg belajar dan post kan ke png negeri terchenta😉

  14. cipah permalink
    October 9, 2008 8:40 am

    ohhh..sabak ktne mizah? aku pn mmg tau ade 1 type kuah kacang mak aku mmg ade ayam kecik2 campur skali..kadang2 baru mak aku buat. mak aku org sg besar-sabak-tjg karang.
    so side sane, jawa ke?

    emm..pot luck tu, cukup kot aku sponsor 1 botol kordial 3/4 full??grape flavour????

  15. October 9, 2008 10:01 am

    cik Thirah – alhamdulillah. adekah kamu akan datang cik kak?

    yanadey – eh aku igt kene buat 11th la dey.nnti aku reply email.

    kak kopi – welcome back! lame giler cuti!!! insyaAllah saya akan cube belajar wat kuah kacang ayam secepat mungkin.nak pos nnti basi.mehla dtg beraya ke sini.🙂

    cipah – eem sabak katne ek? mmg dekat2 dgn pekan sabak, kat jalan besar tu rumah dekat selekoh kaler kuning.hehehe.waaah cipah mak hang org sg besaq ka? tahlah sabak2 selalu jawa kan? tapi rasa bapak mertuaku bukan jawa.haritu tak balik kg mak hang ker?

    cipah,disebabkan ko org mardi,aku nak kordial yg sedap2 keluaran mardi.belanjalah aku 2 botol kordial ke.hehe.😉

  16. UZiX permalink
    October 9, 2008 3:20 pm

    http://www.uzixworks.com/faezmijah

  17. October 9, 2008 5:18 pm

    uiks thanks uzix for the link!🙂

  18. suraya permalink
    October 9, 2008 11:39 pm

    nampoknye mijah dah terer kawasan aku ni.mu g sabak bernam jgn lupe melawat aku di tepian pantai.aku bwk ko makan kerepek pisang.

  19. October 10, 2008 2:30 pm

    bwk aku gi mkn mentarang buleh tak? hehehehe.

  20. October 10, 2008 5:24 pm

    salam eid fitr!

  21. October 13, 2008 8:49 am

    mane entry open house pn mizahhhhhh….

    ehe~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: