Skip to content

My Potluck Raya Party

October 13, 2008

On last Saturday, we organized a potluck Raya party at our house in Shah Alam. Initially, it was planned for my SSPians. Tapi, last-last encik husband pun nak join ajak kawan-kawan dia. So, in the end, it became potluck party of SSPians featuring encik husband’s friends. Hehe. Cik-cik @ HouseNo20, hope this clarifies.. :-) 

Since it was our first time organizing a raya open house at our own place, of courselah we went all out with the preps & all. On Friday, encik husbandlah yang telah ke pasar membeli barang-barang basah untuk kuah kacang & wantan (our family’s menu for potluck). I called him a few times to check on him, if he had any problem finding things. Husband saya memang sangat terer membeli-beli barang-barang di pasar, takde masalah langsung. And earlier, I’ve promised my husband to go out to Giant to find other things after I finished work. But I went home late, so we only went out at 8.30pm. We even had to go to three places just to find kulit wantan & blended groundnut! – Giant Supermarket, Tesco & at last we found it at Giant Hypermarket near the stadium. Had our late dinner after that, picked up the sister and only reached home at 11pm! Kemas-kemas and susun kerusi meja, menyelongkar the needed plates & glasses & tupperwares dalam kotak-kotak hadiah kahwin yang masih belum terusik lagi and then started preparing the kuah kacang & nasi himpit around 11.45pm. Memang macam berperanglah kami bertiga dalam dapur tu, sampai 1-2 kali jugaklah tukar periuk, sorang kata periuk ni besar, sorang kate periuk ni kecik. Finally, we finished everything at 3:30am, and went to sleep at 4:00am.

The next morning, Mama came to our house. Mintak dia tolong rasakan kuah kacang kitorang ok ke tak, sebab rasa-rasa macam ada benda yg kurang. Rupanya ok jek. Maybe sebab kitorang beli kacang yg dah siap blend, rasa dia tak sesedap kacang yg goreng & blend sendiri. Susun-susun pinggan, mop lantai, siapkan inti wantan etc. Naik mandi around 1pm, betul-betul je siap pakai tudung, dengar orang bagi salam kat bawah. The first guests to arrive were Pn Aien & Encik Yuzi. Feast your eyes with the pictures ok.

*Credit to Athirah’s gorgeous & brand new D60. 

Sesi penceritaan tentang kehidupan selepas berkahwin, sambil diperhatikan suami masing-masing.

Sesi penceritaan tentang kehidupan selepas berkahwin, sambil diperhatikan suami masing-masing.

The eraly birds

The early birds

The food

Thanks everyone for the glorious menus. Dan sangat banyak!!! Especially Anem, who brought one LARGE tupperware of spiral pasta. I said to her, ‘ Banyak giler ko bawak ni Nem!’. She said:

Dah kata husband ko bawak kawan-kawan dia. Tu yg banyak ni.

Haaaa, baik tak baik kawan-kawan aku ni kan? Ct pun bawak laksa penang banyak giler!!! Fridge kami penuhlah malam tu.  

My special assistant, cik Lina

Doc Ili & Aliza

Ecah, Lizasue & Ct

Ecah, Lizasue & Ct

 Gossiping

Gossiping - cik peguam Hida in the middle

Everybody is around at last!

Everybody is around at last!

One shot before we eat..

One shot before we eat..

Kekecohan yg melanda

Kekecohan yg melanda

Shera was the last among the girls to arrive - yg beriye kata nak sampai pukul 12pm! Cipah in the middle

Shera was the last to arrive among the girls - beriye kata nak sampai pukul 12! Cipah is the one in the middle.

Paying attention to Shera

Paying attention to Shera

Baby Adif & Alip - Aza's nephews

Baby Adif & Alip - Aza's nephews

Baby yg menjadi rebutan. Anem, on the prep of being the cover mom of Pa & Ma

Baby yg menjadi rebutan. Anem, on the prep of being the cover mom of Pa & Ma

Which one will win the Pa&Ma cover mom contest? Let's vote!

Which one of them will win the Pa&Ma cover mom contest? Let's vote!

 Pa&Ma in Wiki is:

Majalah Pa & Ma merupakan sebuah majalah berbahasa Melayu yang diterbitkan di Malaysia. Ia merupakan majalah keibubapaan dan diterbitkan secara bulanan. Ia merupakan majalah keibubapaan nombor 1 di Malaysia.

Majalah Pa & Ma merupakan sebuah majalah yang membincangkan isu penjagaan bayi dari dalam kandungan sehingga berusia 6 tahun. Pa & Ma memaparkan pelbagai maklumat menarik, isu kesihatan, petua mengekalkan hubungan dan cara mendidik anak-anak. Ia turut menampilkan berita mengenai cara merancang mendapatkan anak, menyambut kelahiran, dan penjagaan kanak-kanak.

Shera bagi alip duit raya nak beli gitar

Shera bagi Alip duit raya nak beli gitar

Encik husband sedang memandang sinis dari belakang - 'Bini aku asek nak amik gambarrrr je'

Encik husband sedang memandang sinis dari belakang

Haha I like the above picture. Memang betul2 macam encik husband sedang memandang sinis bininya yang tak abes-abes bergambar.😀

Outside, sending Anem home -ke kereta sahaja..hehe

Outside, sending Anem home -ke kereta sahaja..hehe

Taken by cik Shera

Taken by cik Shera

Tax consultant - yg masuk Disneyland Tokyo pakai tiket KIDS. Beli baju kat kids department ke cik?

Tax consultant - yg masuk Disneyland Tokyo pakai tiket kids, bukan adult. Beli baju kat kids department ke cik?

YB Mizah. Ada gaya macam Yang Berhormat tengah bagi ceramah tak?

YB Mizah. Ada gaya macam Yang Berhormat tengah bagi ceramah tak?

Around 30++ people came to my house. Besides the above featured camera-freaks, husband’s UTM & Shah Alam friends were there too. UTM guys – Epen, Encik Kopi, Pakcik Azmir, Naim, Nuar, Alfie & alamak a few others tak ingat nama. Oh and TJ & Sue too. The S. Alam ones – Napis & Raha, Syafik, Bilun, Bonzer & Aisya. 

Now, I would like to thank & express my gratitude the people who made my first potluck party a success :

  1. My everdearest husband, EncikMohd Faiz for giving the green light to hold it at our home, for helping with everything – from cleaning to going to the market to cooking and every little thing else. I love you so much & I‘m proud for having such a helpful understanding sporting & super-kemas husband like you!!!
  2. My sis-inlaw – Cik Lina for helping us with sooo many things. Kindly request for your upah from your brother, ok?🙂 Muuaahhhsss!
  3. My SSP girls – Ecah, Thirah, Aliza, Hida, Ili, Cipah, Lizasue, Ct Rahmah, Anem (+ husband yg sabar giler menunggu) and the ever-dedicated but very late this time, cik Shera for the delicious food, time & energy spent & for everythinglah!!! Love u guys a lot!

Ehhhhh! Banyak sangatlah gambar dan cerita. I’ll publish the entry bit by bit.

To Yanadey – Jangan jeles tawww!!!!

17 Comments leave one →
  1. shera permalink
    October 13, 2008 1:46 pm

    darlingss!!

    mana gambar kamu bagi ceramah itu??? hahaha..

    so, aku xpyh letak cite pasal sape masak apa laa kan? ahaha…dah agak..sbb ko ade sume gambr..grrrrrr

    best sangat!! nak lagi…

    and credit to faiz husband mizah..dia mmg husband yg super-kemas! Proven!

    p/s: yana: anda rugiiii

    P/ss : byk gmbr reramai aku xde😦

  2. October 13, 2008 1:55 pm

    Thank you Mizah sebab sudi jemput aku skali. Nanti klau senang datang la raya rumah aku plak. Ajak la ur hubby and in-laws skali😉

  3. October 13, 2008 2:14 pm

    waaaaaaaaa… saye jelessss~!

    ape citer terbaru pn aien??
    tataula smpt ke tak dtg open house umh die tis sat.sbb my SIL pn buat open house jugakkk….

  4. October 13, 2008 2:45 pm

    Sheraku – alaaaa u hv to update too, sebab ko punye version & cara penceritaan sure lain. memang best sangat jugak dan nak lagi jugak! walaupun penat mengemas sampai pukul 1.30 pagi, aku rela untuk jadi host lagi next year!!

    yeah now u know how kemas my hubby is. syukur sangat, sebab bini dia kurang kemas sikiittttt je. hehehe.

    p.s : To Sayangku, tolong cari calon sorang dua untuk Shera ni!!

    Hida – dun worry cousin! lepas ni i’ll make sure your name always in the list everytime SSPians buat gathering mcm ni. thanks for coming!

    Pn Kopi – A’ah jeles tak kita dapat jumpa Pn Aien. Dia dah 6 bulan dah,perut dia dah besar sikit,pipi dah tembam skit,tapi dia still kurus giler.Yuzilah selalu buli bini dia.😉 a’ah kitorang pun takleh attend kot sebab my family’s open hs in Seremban is on the same day.

  5. Cik Cah permalink
    October 13, 2008 4:53 pm

    Ahaks!~ siap ade menu.. cantik cantik..

    Teringat malam tuh puan mizah mengadu sudah kepenatan. Tapi ape ape pon well done. Sedap makanan makanan semua.

    Tuh pon tak termasuk makanan malam tuh yang aunty Rose sebelah umah beri pada tengah malam.

    Puan mizah, jadi ke bagi gaji bulanan pembantu terbaik Acik Lina habuannya? ahaha!~ lain kali bole import lagi. Tak rugi punye..😉

  6. October 13, 2008 11:25 pm

    Puan Hamizah!!Thanks for offering us a place for potluck raya okie!!!

    Happening sgt bace semua cerita ni..luckily I transfer the pics directly haritu kan? Nak tunggu aku updet berjanggutlah..cik shera yang aku belum bagi lagi gambonye..

    Btw, happy sgt2 on that day..thanks to ur husband, en faiz & adik ipar yang rajin & pandai buat wantan itu..sgt sedap bebeh!

    So, tergoda tak nak beli D60 after tengok gambar2 itu..ehe…

    To en Faiz & puan Hamizah.. thanks again ye.. next year boleh buat lagi..nak mintak tlg anak2 dara ni kat dapur pun boleh..
    🙂 cayang ko cik mizah!!!

  7. October 14, 2008 6:45 am

    meriahnye party raye n baby itu sgt comel..

  8. shera permalink
    October 14, 2008 9:07 am

    OMG darling…

    semua kamu dah update..pecer aku nak update ni?

  9. October 14, 2008 9:53 am

    siyes aku jeles!!!!!!!!!!!!! makanan tu buat aku terliur kat opis ni…aaaarrrggghhhh…potluck umah shera+salha biler plak?

  10. October 14, 2008 9:57 am

    hahahahah ko bertanding bahagian maner ni YB mizah? timbalan presiden? caption shera sgt klaka..n pandangan sinis ur husband klaka klaka!!

  11. Nurlina permalink
    October 14, 2008 4:28 pm

    huaaa..penat tau! esoknye handle open house umah mama lak! upah saya jgn lupe…=P

  12. October 15, 2008 9:35 am

    waaahh sorry guys! i was on leave yesterday,tak online langsung.

    cik cah – aunty rose punye nasi tomato kitorang makan one last time semalam. btw cik pembantu tu masih belum diberikan upah.😉

    Athirah – Thanks for coming babe! rindu gilerrr nak gather mcm tu lagi. harap2 sekali lagi kita buat gathering, aku dah pun berisi insyaAllah. thirah, thanks for the beautiful pictures too.

    hey, remember what my hubby said? -‘next year sila datang bawak pasangan masing-masing!’🙂

    cayang ko jugak!

    Mek Mur – meriah dan sgt kecoh! harap2 aku akan dapat aura baby comel cepat!

    Shera – Dah update belom ni? hey I love u too darling. tak tereply ur sms semalam. Muaahhhhh!!

    Yanadey – hahahaha! aku bertanding puteri UMNO bhgn S.Alam. wey next time make urself available ok.

    Cik Pembantu Lina – thanks again cik Lina! nanti Mr & Mrs Gustav akan memberi awak upahnya insyaAllah.sila jgn serik menjadi pembantu kami lagi!!😀

  13. October 16, 2008 8:47 am

    Kak Hamizah,
    en yuzi eksiden smlm.awak tau tak?
    die kat sjmc skang.td bru je sms ngan pn aien.takot plak nk call die takot die nanges… huhuu…

  14. October 16, 2008 7:31 pm

    Eleh menyampah aku tgk korang bertogether-gether (sbnrnya jealous)

    anyway selamat hari raya mizah

    apsal ko tak menggemok pon? tension lagi skali heheh

    miss u!

  15. October 16, 2008 11:14 pm

    hihihihihi..

    helo mell,mcm ko tak kurus ke?😉 wey babe, i miss u too! update regularly ok!! muuahhhh!

  16. October 18, 2008 12:12 am

    thanx mizah n hasben…hepi sangat dpt join…curi gamba ye😛

  17. fiza permalink
    October 19, 2008 9:29 am

    mizah…last pic tu mmg cm yb…datin sri… hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: