Skip to content

Unwell

November 10, 2008

I have been a bit unwell these few days. Started with sore throat, cold & a lot of coughing & I ended up having fever on Friday. I took MCs for two days in the last week alone. In my MC chit, the diagnosis by the doc is URTI. I was like ‘Waahh ape URTI ni macam kronik je’. Oohhh URTI is Upper Respiratory Tract Infection.  Symptoms of URTI’s commonly include nasal congestion, cough, running nose, sore throat, fever, facial pressure and sneezing  – is what I read in Wiki. But, I think my coughing are bad because my chest & tummy hurts everytime. I hope my baby in the tummy is in fine condition, I’m worried if these coughing is bad for the embryo in a way or another? Kesian baby, sebab kadang-kadang rasa tekanan sikit kat perut tu bila batuk. Bila malam-malam tengah baring nak lelap tu, terbatuk-batuk nanti encik husband pun gosok-gosok perut cakap ‘baby ok-ok je tau, mama batuk-batuk ni’.

In the other hand, I cant wait for my bump to show!!!🙂 Tiap-tiap hari nak dok depan cermin tengok perut dan buncit ke belom. Hehehe. Tapi lambat lagggiiii!! Sekarang AnMum pun dah banyak kali miss, sebab tekak rasa loya je bila minum susu tu. So far, my throwing ups were not so bad. Tekak loya je lebih, tapi takdelah muntah ape-ape pun. Dan selera makan pun masih ada. Alhamdulillah, harap-harap ok je macam ni sampai 8 bulan lagi.

My bro, Angah will be going back to Egypt at 2a.m tomorrow. I pray that he will have a safe journey back to his place, and will continue studying hard (hehehe) sebab dah berbulan-bulan cuti di Malaysia dari bulan Jun lepas for the very long holidays! Most of his friends stayed in Egypt during the hols, ada yang kerja, a few even went to UK i think, to work. I’ll miss him for sure. Mak will too, even more. Kesian Mak, takde peneman dekat rumah lagi dah.

Ok till then.

20 Comments leave one →
  1. shera permalink
    November 10, 2008 2:09 pm

    kamu ni..jgn laa update psl kesihatan..berkerut2 muka aku baca blog kamu tauuu…grrrrrr

    take care darling

  2. November 10, 2008 2:36 pm

    jgn ler berkerut2 sher..hehe.yelah at least u know what is happening to me now.😉 yee dah nak sihat dah ni.batuk2 skit je.dun wori yang oi.

  3. November 10, 2008 4:20 pm

    tak suke gak minum anmun mase peknen. beli 2 tin pun tak abes, minum soya jek boleh. jgn miss asid folic tau..

  4. November 10, 2008 4:41 pm

    a’ah aku pun minum soya jek skrg. okeh mrs pres, aku takkan miss acid folic!🙂

  5. November 10, 2008 11:13 pm

    hope u get well soon mizah!

  6. fieza permalink
    November 11, 2008 8:11 am

    take care mizah🙂

  7. shera permalink
    November 11, 2008 8:40 am

    asid folic laa, anmum laa…

    mcm2 laa..

    x sabar nak jg anak kamu next year!😛

  8. November 11, 2008 9:27 am

    Mell – thanks babe! im recovering.🙂

    Fieza – ye cik!

    Sher – insyaAllah,hehehe.berminat nak jadi babysitter tak?😉

  9. November 11, 2008 10:45 am

    mizah nnt jgn lupa menurunkan ilmu kat aku ok..tihihihihi
    moga cepat sembuh!! tetek care.

  10. November 11, 2008 11:08 am

    heheheheh.ilmu ape yg ko nak ni dey tambichi? ye harini aku br nak sembuh demam,tp dah kemuntahan pulak dari pagi.kepala aku dah weng.😦

  11. Suhana Azlin permalink
    November 11, 2008 11:21 am

    hello mizah!
    congrats n selamat menjadi mummy yg baik..welcome to da club beb! aku ni lagi 5 ari nk due…kiranya bole la lantik diri sendiri jadi naib presiden after mek murni..hehe, bersabar je la dgn dugaan2 angin kus2 yg melanda…tup2 ko rasa dah nk bersalin, trust me beb, ko xkan rasa lama pun…n skang baru la rasa yg kita ni pompuan lagi kuat dari lelaki tau..girl power!
    anyway, take care ya….lama x dgr citer korg n wish me luck too! =D

  12. November 11, 2008 11:39 am

    mummy to be mizah,

    isk kamu nih jangan buat keje lagi bole tak..hi hihi..
    jage kesihatan kamu..
    cikcah bace entry nih pon kerut kerut dahi jugek..

  13. November 11, 2008 11:54 am

    mek lin – thanks! waaahhh lagi 5 hari nak due?? takut tak?? :-)insyaAllah aku akan belajar menjadi ibu mithali & penyabar.aku sedang berada dalam stage loya-loya pening-pening dan muntah2.kdg2 rasa tak larat sampai nangis2.tapi takpe, kerana baby aku sanggup hadapi semua ni.thanks for the encouragement mrs vice pres.and yes, a very good luck to you! semoga selamat semuanya, InsyaAllah.aku doakan segalanya dipermudahkan.. Amin.
    😀

    cik cah – mane boleh tak buat keje.nanti tak senang duduk.hehehe. ala demam ni bukan sebab kerja berat.dun wori!

  14. November 11, 2008 2:20 pm

    a ah, anmum chocolate tu rasa dia mmg cam x rich sangat.

  15. November 11, 2008 2:43 pm

    hehehe..waaahh ape cerita awak ni pn shu? sekapal jugak ke dengan kita? tak updet kt blog pon.😉 dah beberapa hari ni miss anmum.baru tengok susu dia je pon, dah rasa loya. erk!😦

  16. November 11, 2008 6:46 pm

    kak mizah,
    thx for that URTI info.haritu kene dignos camtu gak tp cam mls je nk google.hehe…

    get well soon kakak!
    klu batuk lmbt baek… makan honey with lemon/limau nipis, insyaAllah cpt baik.

  17. November 12, 2008 9:39 am

    so lps ni dah taulah ek kalau kat MC chit tu tulis URTI tu ape.hehehe. dah ok dah ni.cuma batuk2 skit je lagi and mcm biasa pening2 & loya kerana pembawaan budak..🙂

  18. November 12, 2008 5:47 pm

    amboi rumet ku nak jadik naib pres ke.. hahaha, bunting pelamin la katekan.. selamat bersakit untuk melahirkan anak. tapi jgn wisau bile pandang anak ilang semua sakit tu, silap2 leh niat nak anak agi tahun depan..

  19. Suhana Azlin permalink
    November 13, 2008 8:09 am

    teehehee…thanks beb! takot ni..sbb 1st timer so x tau kalau sakit perut tu nk ‘terbuang’ ke or oh-its-finally-the-moment time.. =P

    ala…ko kan mmg suka je nk nangis2 manje..hehe..bile lagi nk hsbnd layan kita cam princess kan? aku preggie ni pun xreti dok diam,kdg2 terlupa pulak ada baby kt dlm..pastu mengah2 n pitam,padan muka diri sendiri..hihi..

    owh, by the way…berat aku dah almost 70kg everybody…yes, im that fat n bloated! u go big mama! hahaha.. =D

  20. November 13, 2008 4:06 pm

    mek mur – hehe aku pon hampir lupa korang rumet.dulu2 kan kitorang dok dtg bilik korang buat aerobik.waahhhh pesanan tu! aku akan ingat..aku yg takot untuk si lin ni.

    lin – alamak ye ke rasa sakit perut nak beranak tu mcm nak ‘terbuang’ jugak? oh btw kamu bersalin katne ni?putrajaya ke? aku tak dapat bygkan ko dengan perut besar tu,ok kot 70kg tu time tgh2 sarat ni.u go mummy!! gudluck again!!!😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: