Skip to content

The vacation & a few more

December 10, 2008
And so I had a fun vacation with the family last weekend. I would like to thank my mom for sponsoring our accommodation.😉 Hehe. The penthouse that we stayed was nice & spacious, and all of us got our own room with our own bathroom. Arrived PD around 10:30 pm since encik husband came home late from work in the evening & we were caught in a jam on the highway starting from Nilai exit waaaayyy until Seremban exit.

The view from our place

Saturday morning, we woke up to Mom’s nasi lemak & the news of the landslide tragedy in Bukit Antarabangsa. My condolences goes to the affected families. We spent time watching the latest news on the TV and went down to the beach around 9:00 am. Let me tell u guys first, my husband has always been skeptic on the cleanliness of the PD’s beaches. He always said “taknaklah mandi kat laut PD tu, nanti badan gatal-gatal, nanti ada penyakit kulit”, lepas tu nak banding-bandingkan PD dengan Pangkor. “Sayang tak tengok lagi pantai kat Pangkor punya cantik, air clear tak keruh macam PD ni”, so ok yes I haven’t reached Pangkor yet, but sangat tak fair banding-bandingkan Pangkor dengan PD sebab Pangkor tu pulau!! And as usual I would answer him that my family has been going mandi-manda at PD since forever tapi tak pernah pun gatal-gatal badan ke kulit ke. And he finally went into the water (of Port Dickson beach) for the first time in his life (hahahaha!). Kalau ikutkan, setengah jam je dia dah ajak naik pergi mandi kat swimming pool pulak. Orang dahlah belum puas mandi laut, lepas ni tah bila lagi nak mandi lautkan? Lepas baby keluarlah agaknya, InsyaAllah.
Orang yg gatal-gatal badan mandi laut PD

Oh and my husband is a very good & fast swimmer first time tengok depan mata tapi kejap je dah pancit. Hehehe. Nampaknya kenalah kembali rajin buat exercise / jogging kasi fit sikit. Yang bestnya mandi laut bersama suami ialah saya yang tak reti berenang ni boleh berenang tipu-tipu dengan berpaut macam naik kuda laut pada encik husband. Teringat masa gi mandi kat PD dengan Sedundun geng last 2 yrs, tak reti swim so berpaut pada Ume & Atin. Rindu rindu!
The whole Saturday evening were spent watching Pirates of the Carribean & eating wedges and keropok ikan goreng since the weather didn’t seem very promising. My mom has brought along the induction cooker and rice cooker and every cooking utensils possible to bring so that we wouldn’t have to go out to find some place to eat. And I didn’t throw up even once last weekend sebab perut sentiasa terisi & most probably because I constantly got to eat freshly cooked food by my mom.

Later at night after dinner, encik husband suggested taking a stroll along the beach. We were having our teh tarik by the beach at the hotel’s open kitchen when a group of musician approached us & offered to serenade us with a couple of songs. Hehe, terasa sangat romantik dihiburkan dengan alunan lagu dan petikan gitar berlatarbelakangkan bunyi hempasan ombak ke pasir dengan hembusan angin yg sepoi-sepoi bahasa. I did record a few minutes of their singing, dah upload kat Youtube but kat ofis ni takleh bukak Youtube lak. So later ok. Paling best lagu yg depa nyanyi – Hotel California.

The RM10 worth of teh tarik. Haii nasiblah sedap.

All of us had our last round of mandi-manda at the beach the next morning. And went back home around 12:00pm.

Sampai Seremban, encik husband ajak keluar gi tengok movie. So we went to watch The Transporter: 3. Emm best & oklah to watch. Tapi saya tak paham kenapa movie producers sekarang ni suka nak amik heroin Rusia / Ukraine atau yang sewaktu dengannya – Bond films especially. Kerana sesungguhnya saya rasa diaorang ni takdelah seksi pun dan loghat mereka tu pun saya rasa tak seksi. Mungkin orang putih rasa mereka seksi agaknya. Ileena dont tell your Rusia friends ok.😉

Hari Raya Aidiladha the next day, my mom cooked rendang ayam, kuah lontong, kuah kacang & nasi beriyani. Selang 2 jam je makan, selang 2 jam makan. Lepas tu sempatlah merasa sup daging korban before pulang semula ke Shah Alam that very evening around 4:00pm. Dan macam biasalah highway Seremban > Nilai tu memang jam jam jam padahal takde eksiden ape kebenda pun. Dan disebabkan boring jalan slow, saya suggest kat encik husband untuk main game “Kira bas 2 tingkat sampai 20 buah“. Encik husband kata takkan cukup 20 punya sampai habis tapi akhirnya saya berjaya mengira 20 buah bas 2 tingkat sepanjang perjalanan pulang ke rumah kami. Yeah!! This game was invented by my brothers, ingat lagi dulu-dulu masa on the way nak gi Penang, adik-adik boring sangat dalam kereta diaorang pun main kira-kira bas 2 tingkat. Hahaha! Kamu semua boleh try sekiranya tersekat dalam kesesakan di lebuhraya semasa pulang ke kampung.🙂

Wahh oklah. Till then.

13 Comments leave one →
  1. kew_chop permalink
    December 10, 2008 12:33 pm

    wah bestnye vacation ngan family reramai. aku asyik bertiga jek. jenjln puas2, kang baby kuar tunggu umur 4,5 bln br la leh jenjln yg best.

  2. Nur Hamizah permalink
    December 10, 2008 1:47 pm

    tulah.dah lama tak cuti-cuti camni.mek kamu kene balik malaysia dulu lagi best jalan2 satu family ngan mak abah adik beradik skali.

  3. Aisya permalink
    December 10, 2008 5:06 pm

    wah kamu juga baru balik vacation.. besh nye.. Bile tengok vacation family rindu dulu dulu selalu ade family vacation. Pak andak la rajin sewa tempat tinggal semua turut join. Meriah!~p/s: en hubby mu nampak bulat kepalanye macam en tunang saye! ;p

  4. Nur Hamizah permalink
    December 10, 2008 5:33 pm

    a’ah besh jugaklah walaupun kat PD jek.preknen2 ni nak jalan jauh2 sgt takleh jugak.ni nasib baiklah adik-beradik kita ramai gak,kalau kite gi ngan pak andak kene ada family adham jugaklah kalau tak berlima je.ye,kepalanya bulat perut pun bulat jugak.hihi.😉

  5. Anonymous permalink
    December 10, 2008 7:51 pm

    "when a group of musician approached us & offered to serenade us with a couple of songs" — ahhhhhh teringt time honeymoon harituuuuuuu!!! i request a song Forver by Damage tp derang tak penah dngr lagu tu. dang! akhirnye derang nyanyikan lagu yg kiteorg pn tak penah dngr.dang! dang! anyhow, sungguh bestnye tgk kamu berholiday kat PD.rasenye lameeeeeeeeee giler tak p PD.~coffeeaddicts~

  6. shera permalink
    December 10, 2008 10:47 pm

    cik kak,aku baru nak ckp, nape gmbr pemandangan je nii?? mane muka mummy mizah nii…ahhaaa..sekali last sekali munculll…kurusss ok..grrrrrrrrrrjmpa sabtu ni darlings

  7. ileena permalink
    December 12, 2008 2:19 am

    hahaha.maybe the world now is picking on Russia itself.sbb diorang ni very strong and keras hati.so mmg mcm nak kutuk pun ada jugak.hehe…tapi russian girls mmg hot jugak mostly.:)tgk kat sini cukup la..!haha.

  8. Nur Hamizah permalink
    December 12, 2008 11:28 am

    kak kopi – best! walaupun cuma PD yg dekat tu je.hihi. :-)cik shahirah – yeee, mummy mizah masih kurus lagi.walaupun aku makan banyak selang 2jam.shera, kite meet-up mane2 dulu ok, boleh park & masuk hall sesama esok.cant wait!ileena – hahaha! tahlah i still rasa diorang ni tak se-hot mana pun.(maybe sebab x pernah jumpa depan mata kot) and i’m not very fond of their slang lah.😉

  9. anema permalink
    December 12, 2008 5:18 pm

    mcm tak best je kire bas 2 tingkat..haha,,lenkali tdo jer..:)makan byk wei..kang baby kecik je.dah tau mak tak bagi makan.kejam.

  10. Puan UmeCharm permalink
    December 12, 2008 6:11 pm

    haha..btol la mizah..teringat masa kite berenang2 di swimpul dan ko berpaut pada kitorg..eh lg satu, ingat tak renangan kuak anjing yg aku lakukan tu..muahahahaha..gelak guling2..single no more!nasib baik sempat enjoy ms single dlu!

  11. asnaida permalink
    December 12, 2008 7:05 pm

    huhu, serius miss our time, udah lame x jumpe puan mijah, sejak masing2 bz, kan?? :(anyway, congrats gurl for ur good news (rasenye blum lg wish), and take good care of the baby kay, 1st baby born in sedundun’s,🙂

  12. Anonymous permalink
    December 12, 2008 7:25 pm

    Puan Hamizah,Anda ada 2 kerja rumah;1)tlg buat tag yg saye dh tag kamu. check out my blog.cepat! =P2)tlg update link blog saye, kie? ehehee… ~coffeeaddicts~

  13. Nur Hamizah permalink
    December 12, 2008 11:12 pm

    anema – alah seremban shah alam sekejap sgt nk tido tak puas.tulah aku tgh paksa diri makan byk la ni.aku nak baby cepat besa!!umiecharm – a’ah aku memang ingat sangat!!! series gile ms dlm swimpul tu aku xjejak langsung nasib ade korang dapatlah aku berpaut hhehe.umieeee ingat tak gonggong!! u r my faveret gonggong! anyway, ko memang org yg paling terer berenang kuak anjing yg aku kenal..muaahhahahaha! i really miss our memories together!!aida – serious miss gilerr!! ala xpe,walaupun kamu belum wish aku sentiasa tau aku sentiasa di dalam ingatan dan doamu.🙂 insyaAllah, anak buah first auntie2 Sedundun.. Ameen.:-Dkak kopi – hihi ok kak! nnti saye siapkan dengan segera 2 keje rumah tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: