Skip to content

Preparation for Our New House – Part I

April 19, 2009

Okay, so we had planned since last week to buy all those kitchen & electrical appliances for the new house during weekend. And Alhamdulillah, our mission has been accomplished! Lega! We’ve spent nearly RM3K for those. Yesterday, we went to one of the shop in SS15 & managed to get ourselves these things at affordable prices. Nasib baik nampak iklan dalam The Star the night before!!šŸ™‚

Dah beli terus hantar rumah baru..
  1. Rubine Kitchen Hob
  2. Rubine Kitchen Sink & Tap
  3. Wash basin for dining area with stainless steel bottle trap

We really recommend this shop – GBH Bathroom Product Sdn Bhd (if Im not mistaken), located just behing KFC SS15. They sell many range & type of good quality stainless steel bathroom products and the prices are very very OK. Sesape yang nak pindah rumah baru, bolehlah datang sini banyak sangat choice of products for bathroom and kitchen. Most of the products they have are from renowned brands.

Oh, bila tengok rumah semalam, nampaknya kontraktor dah start buat keje. Dinding kitchen pun dah kena hack dah. Yeay!

This is the sketch for our new kitchen area..

Tak sabarnya nak memasak di dapur baru!! Hehe..šŸ˜‰ – “Yelah tu!”, qouting my Mum.
Divider / Display Shelf
Nak suruh contractor buat space between glass shelf tu besar skit. Masa kahwin haritu banyak dapat hadiah Bohemian Crystals, ingat nak letak kat situ. Tapi tak surelah glass tu cukup kuat tak nak menampung crystal yang berat tu. Kalau tak, nanti kite cari porcelain saucer+cup yang comel-comel. Btw, dah jumpa dah kedai jual porcelain plates & cups & macam-macam lagi barang porcelain yang comel-comel giler kat area Sunway.

In the afternoon, we went back to Shah Alam to search for lamps. Beli lampu je dah habis RM1K lebih. Tu pun nasib baik kedai lampu tu tengah sale. Semua benda kitorang mintak kurang dari Cina salesman tu. Qouting my husband, “Ni baru apartment, belum beli rumah double storey ke, banglo ke, berapa ribu nak abis beli lampu je.”

And today, first thing in the morning, we went to the clinic for my check-up. Bila register, tengok-tengok no giliran jumpa doc macam lambat lagi. So, we agreed to go to Subang 2 (iklan dalam paper jugak), mencari ceiling fan pulak. Sampai-sampai sana, kedai tu tutup lagi. Sebab perut dah lapar, kami pergi late breakfast di area Kg Melayu Subang. Dan akhirnya, berjaya dapatkan 5 unit ceiling fan! Oh baby fan untuk study room Encik Husband lagi mahal dari ceiling fan Master bedroom yeee..

Other major things left to buy:-
  1. Air-cond = 2 unit
  2. Water-heater = 1 unit
  3. A new fridge, please!!šŸ™‚ – Auntie Rose (my neighbour) bagitau tadi bulan June, Panasonic ada buat sale giler-giler. Dia advise beli fridge masa Panasonic sale, boleh dapat harga yang sangat murah.

Susahnya beli kondo/apartment, kalau kita nak buat renovation/moving-in or out, semuanya kena bagi deposit kepada developer. Nak renovate haritu, kami dah spend RM500 for owner deposit. Contractor pun kena deposit gak, RM3K tapi nasib baik contractor tu willing to absorb. Ada jugak contractor yang tak nak absorb deposit tu, so owner kenalah bayarkan. Deposit memanglah refundable, tapi lecehlah kan, sebab time nilah kita nak guna banyak cash. Memang sangat pening beli rumah baru. So, you guys yang dah plan membeli rumah dalam masa setengah tahun ke setahun akan datang, silalah menabung dengan secermatnya bermula dari saat ni. Oh ye, boleh juga keluarkan EPF. Tapi, kami tak keluarkan duit EPF langsung kali ni, sebab ingat nak save it for the near future – bila nak membeli rumah yang lebih besar selepas ni. InsyaAllah.

Wahhhh, harini baby Girl dalam perut Mama ni beratnya dah 1.6kg. Ok tak?šŸ™‚ Uri pun dah ada kat atas. Baby Girl, sila bersedia untuk keluar dari perut Mama dalam masa sebulan setengah dari sekarang.

Oklah guys, till then.

15 Comments leave one →
  1. Anonymous permalink
    April 19, 2009 9:25 pm

    bestnya hunting for furniture!!!lagi best kalau hunting utk rumah sendiri.ahhh im so proud of u too sbb dah ada crib sendiri ;)more picture ok bile dh siap keja2 renovating tuu~coffeeaddicts~

  2. kew_chop permalink
    April 20, 2009 10:38 am

    bestnye nk masuk umah sendiri. mesti sgt peningkan.. hati2 yea pindah nanti, jgn wat keje berat sgt.

  3. Nur Hamizah permalink
    April 20, 2009 9:02 pm

    Kak Kopi –šŸ™‚ ala rumah kecik je yang.Alhamdulillah ade rezeki skrg ni.kamu nanti boleh beli rumah besar trus ok?cepat2lah dok sesama dengan hubby nanti boleh furniture hunting best tau!!Mek Mur – best dan pening jugaklah sikit.insyaAllah saya akan jaga diri baik2.takde wat keje beratnyeee, aku jadi mandur je nanti.hehehe..šŸ˜‰

  4. trexcic permalink
    April 20, 2009 9:13 pm

    Best nye..dah ade rumah sendiri..lepas bersalin & berpantang nanti boleh ler mommy mizah buat house warming.. hehehe.Btw, kakak aku dah ter deliver baby awal sebulan. haha..baby tak sbr nak keluar.mizah, crocs tak dgr cite lagi..huuhuhu..

  5. Nur Hamizah permalink
    April 20, 2009 11:14 pm

    Thirahku – insyaAllah aku pasti aku buat housewarming lepas bersalin nanti yek.housewarming plus kenduri baby boleh tak? crocs takpe i can still wait yang.harap2 berjaya la smpi ke tangan kite.kakak ko dah bersalin dah thir? cuaknyeeeeeeeee aku!! aku ni kalau ikut ade 2 bulan lagi.baby Girl,jgn keluar awal sangat tau, Mama panik nanti.. :-)Kelakarlah korang ni semua komen di entry ni start dengan “Bestnye”!

  6. Shouta M permalink
    April 21, 2009 2:56 am

    wah lagi sebulan ke kamu? so r u 36 weeks already? babe makan lebih sket kasi baby > 3.5kg at birth ok hehe. congrats on the new house running, seronok tgk kau dah byk settle down like that. so happy for u..

  7. dey permalink
    April 21, 2009 10:21 pm

    mizah m back n missing u!!!!!

  8. Nur Hamizah permalink
    April 21, 2009 11:00 pm

    Doc Shu – belom 36 weeks lagila yang.aku baru 30wks 5dys. sebulan setengah tu maksudku dah cukup 36weeks.kalau dah masuk 36weeks,kire cam dah kene ready n bila-bila masa je kan baby boleh kuar?Shu!! more than 3.5kgs?? besar tu!!! aku doa-doa baby lebih 3kgs pon dah ok.pls pray for me n the baby yeee..ohh and congrats on yr new MINI too! jeles ok!!! :-)My Darling Yana tamby dey!!!!!!!!!!!! wahhhhhhhhh aku rindu ko jugak!!!!!!!!!!!!!! byk giler citer panas dan syok gilerrrrrrrrrr nak updet ko plssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mwwaaahhhhhh!

  9. dey permalink
    April 22, 2009 11:04 am

    email me sayang….ahahahhahahhaha!!waaaaa ble laaa buat house warming lagi bila dapo baru da siap

  10. Nur Hamizah permalink
    April 22, 2009 8:52 pm

    insyaAllah hswarming ko sure dijemput dgn syarat ko x ikot hubby belayar la time tu. hihihi..nnti aku email ko k!

  11. Nisa Yasir permalink
    April 23, 2009 8:41 pm

    toshiba akan buat staff purchase sales in this coming june inshaallah…kalo berminat ngan fridge/air-con/lcd or plasma tv/washing machine bole la calling2 aku hehe…

  12. Nur Hamizah permalink
    April 24, 2009 12:33 am

    wahhhhhhhhhhhh series ker? bape diskaun staff yg ko boleh dapek? nnti aku survey2 toshibanye barang2 dulu k..hehehehheehehhehehehe

  13. pero permalink
    April 24, 2009 10:10 am

    mizah.ko jgn luoe jemput aku.nanti aku merajok lagi.jeles plak tgk perot ko yg dah besar tu.aku punya….(sob.sob.sob)nisa.aku baru beli washing machine dgn fridge toshiba.melepas la aku mcm ni.dua2 barang tu 1.5K.mgkin klu beli dgn ko jadi 1K je kut.kuikuikui…

  14. MadamSuraya permalink
    April 24, 2009 2:16 pm

    Mak mah mijah!confirm ko bole buat housewarming dulu ni b4 aku.haha.aku asyik kene outstation je smpi x lekat umoh.huhuu.mind u aku skrg tgh kursus & roommate dgn pregnant women yg 36 month!ok kenapakah aku selalu coincidence bjumpe dgn mak2 yg akan bersalin.for the fridge..toshiba punye fridge chanteekk+best!especially yg hybrid plasma.tp time aku nak beli 1400++.alamak terlebih bajet pulak.aku bli yg plasma dpt 1k.Bli kat HSL Sri Petaling dpt diskaun+free delivery.ntahape aku ckp sampai dpt.panasonic freezer kat bwh kan?yg biase aku nampakla.freezer bwh ade org kate jimat elektrik..ye ke @ sebaliknya aku lupe.tp kat umah subang aku freezer kat bwh tp sgt menyusahkan nak kua masuk ayam ikan pastu agak kecik spacenya.ko try2 tgk mane ikut keperluan k.banyak aku komen sbb confirm next week baru singgah blog ko.ciaoo!

  15. ety permalink
    April 30, 2009 3:46 pm

    hye..nk pindah rumah baru yer..msti baby dlm perut tu dh xsbar…saya dulu pn cm awak..tgh sarat pindah rumah..mmg memenatkan but hepy..my suggest..beli fridge LG..mmg best..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: