Skip to content

Preparation for Our New House – Part II

May 3, 2009

We’ve been spending our weekend at my MIL’s house since Thursday. Porch rumah kami dipinjam oleh Auntie Rose (jiran sebelah) untuk letak barang-barang & jadi tempat caterer prepared the food for her daughter, Kak Nana’s khatam quran & akad nikah ceremony. The akad was on Friday morning, Mama & Abah saja yang pergi. Encik husband & I stayed at home menunggu mak-mak & pak-pak sedara yang nak datang ke rumah, sebab the elderlies dah janji nak ke rumah another relatives’ daughter’s wedding together after Solat Jumaat. Mula-mula kami dah plan jugak nak keluar paginya, nak survey fridge di HSL, as suggested by Suraya. Kamu kata HSL paling murah ye? Tapi, HSL Taipan USJ tak best langsung. Sebab :-

  1. Sampai-sampai situ, tengok macam takde orang je masuk kedai ni e.g kereta parking depan kedai macam tak banyak. So, my first impression was – mesti mahal!
  2. Senyap sunyi gila kedai tu macam boring je – at least pasanglah lagu ke, baru semangat sikit orang nak membeli.. Boleh terima ke?😉
  3. Sales person asyik ikut tapi senyap je takde cakap/promote pape. Macam nak taknak je/tak reti jual barang.

Ok, there are three types of sales person. Satu, yang suka ikut customer dan terlalu banyak cakap. Orang tanya satu patah, dia jawab 20-30 patah. Orang tak tanya pape, dia dah sibuk terangkan ini itu dan terlalu memaksa untuk beli produk di kedai dia. Ni memang tak best. Dua, yang mengekor dari masuk kedai sampai keluar kedai, takde cakap apa-apa pada customer, tak promote apa-apa barang / tak tanya nak beli atau cari apa. Yang tak kisah customer langsung pun masuk dalam kategori ni. The last one, kategori sales person yang terbaik iaitu pandai mengambil hati customer, explains everything very well, menjawab bila ditanya, tidak memaksa customer beli barang di kedai dia dan give some space to the customers untuk discuss hati ke hati suami isteri. Hehehehe.

And finally, after a few weeks of surveying/deliberating the pros & cons of each available brands hehehe, we ended up buying 320L Sharp fridge & an Alpha water heater at another electrical shop in Taipan, Onking. Yang pasti, di luar kedai itu ada banyak kereta (means harga boleh tahan sebab ramai orang datang). Sharp fridge, because for the range yang kami nak > 300-340L, itu yang ada tempered glass shelves. Toshiba Hybrid Plasma 310L, bukan tempered glass shelves. Encik husband was asking at one time, nak Hyrid Plasma ke nak tempered glass shelves? Akhirnya, saya memilih tempered glass shelves. We nearly get our hands on the Toshiba Hybrid Plasma 350L, sebab yang itu tempered glass. Tapi, rasa-rasa macam over budget kot. Lepas tu, terus terbeli Alpha water heater. Mula-mula, plan taknak beli yang built-in pump, sebab nak save budget sikit. Tapi, bila tengok harga macam ok giler kat kedai ni disertai dengan kata-kata pengaruh yang meyakinkan daripada sales person itu, teruslah tersambar satu. Terima kasih kepada encik husband kerana keputusan yang menggembirakan itu & wang semua di tangannya. Dan silalah datang membeli di Onking Chain-Store, ok?

Yesterday, was full of attending wedding receptions. Kak Nana’s at Dewan SUK, Shah Alam & Uncle Zahrin daughter’s at Setiawangsa.

Tengoklah perut saya yang besar itu!
Harini sepatutnya dalam plan kami cumalah nak membeli air-cond dan cermin & shelves for bathrooms. We succesfully bought 2 units of new model or York air-cond; which most of the shops we went claimed it to be among the best brand for air-conditioner, besides Daikin & Panasonic. Sepatutnya, lepas tu kami membeli cermin.
*Credit to Google Images

Tapi, apa yang telah kami bawa balik di seat belakang kereta adalah ini! *Arrggghhhh*
Takpe, ia telah dibeli atas persetujuan bersama & dishare bayar oleh suami & isteri. Ini sepatutnya dibeli dalam masa 1-2 bulan akan datang. Tapi, promosi yang ditawarkan tidak boleh ditolak lagi. Terima kasih.

Jadi, list wajib kami telah menjadi seperti ini :-

  1. Air-cond = 2 unit ~bought!
  2. Water-heater = 1 unit ~bought!
  3. A new fridge, please!!🙂 ~bought!
  4. Plus, an LCD TV.

Ok, agenda for next weekend will be:-

  • Cari kedai curtain – maybe ke Macy atau Mines.
  • Collect & settlekan balance payment for lamps.
  • Settlekan balance payment for living & dining set & confirmkan delivery date.

Kesimpulannya, persiapan berpindah ke rumah baru memang menyeronokkan. Tapi, sila bersiap-sedia dengan jumlah kos yang perlu dibelanjakan.

Ok? Till then.🙂

4 Comments leave one →
  1. Anonymous permalink
    May 4, 2009 12:07 am

    Awwwwwwww!!! 32inch lcd tv!!!:Deh eh kak mizah, adekah awak pun pakai tudung ala-ala ekin?~coffeeaddicts~

  2. Nur Hamizah permalink
    May 4, 2009 11:23 pm

    hehehe. lcd tv tu offer yg takleh ditolak lah yang.. ;-)ala tu sesekali je pakai, bile ade wedding ke..

  3. shera permalink
    May 5, 2009 9:32 am

    kamu nampak cantikssssssssP/s: baby ckp..mama asik beli brg rumah je..brg baby x beli ke?

  4. Nur Hamizah permalink
    May 7, 2009 7:46 pm

    thanks sheraaa hehehehehe! thanks in advance for the baby gift too.. ecewahhhhhhhhhh!! i love u!p.s: mama baby memang nak beli brg2 baby tak tertahan2 ni, tapi sabar k, tggu rumah setel dulu tiap2 hr mama borong brg baby!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: