Skip to content

Of so much things

July 30, 2009

Finally!

Ok I need to type this quick before Humaira wakes up.

Tensen ok takde internet kat rumah ni. Arggh! I am in need of a decent internet connection in this house soonest possible! Sekarang ni cuma boleh mengharapkan ihsan Celcom 3G broadband encik husband je untuk online. Yang terhad pada waktu malamku yang tidak sibuk dengan menatang baby Humaira – iaitu bila dia tidur dengan nyenyaknya seperti sekarang ni. Dah gatal-gatal tangan nak online shopping untuk baby.. hehe. Eh ok baru teringat nak kena bayar bil & loan kereta. Huhuhu😉

I’m back in Puchong since last week. Handling the little lady + house chores alone? Waahhhh memang sangat mencabar! Letihnya masyaAllah menjaga baby bila dia meragam, Ya Allah Tuhan saje yang tau. Especially bila dia mengganggu tidur Papa & Mama for several nights since we got back here. My mom, masa first day kami balik ke rumah sendiri ni, sampai 5 kali ok call tanyakan cucu dia ok ke tak, ade kena gigit nyamuk ke tak. Punyalah risau dan rindu kat cucu kesayangan dia ni. My confinement period ended last weekend. Itupun hari ke 42 dah selamat berjalan jauh ke Manjung to my brother in-law’s house for kenduri. And we met Muhamad Ashraf Hilmy for the first time! He is Adham’s little brother who was born only five days earlier than Humaira.

Lil Humaira & Hilmy
After the Isya’ prayer. Masa ni semua tetamu tengah sibuk makan dan suasana sangatlah bising tapi rilek je si kecik dua orang ni tidoq

My baby ni bila di rumah orang kan elok je tidur dengan lenanya dan aman je rasa Mama rasa, senang nak bawak anak dara sorang gi jalan. Tapi, kalau kat rumah ni, bila Mama tutup fridge je atau jalan pakai slipper tu terkuat sikit bunyi seretnya kat lantai, dia sure terkejut. Nasiblah tak nangis. Oh haritu ke Manjung naik kereta Tok Abah dia, elok je Alhamdulillah tidur di atas pangkuan Mama sepanjang perjalanan. Mula-mula konon-konon je Papa dia & Acik Lina dia nak gilir-gilir pangku, tapi last-last Mama jugak yang tabah sampai ke akhir. Sampai sakit-sakit pungkoq. By the way Sher, comforter yg kamu bagi memanglah sangat berjasa padaku buat tempat tidur baby, merata aku usung, lagi-lagi bila travel tak bawak kereta sendiri, lecehlah nak bawak bakul bagai. Humaira was 3.8kgs on her 40th day. Tah-tah harini dah 4kg pun. Dia dah makin berat! Dan dia sejak seminggu ni dah macam pandai melayan cakap Mama. Senyum & gelak pun macam dah pandai sikit-sikit. The below vid were taken just before dia nangis-nangis-nangis sebab perut kembung. Patutlah nampak macam tak selesa je baby ni. Cian anak Mama..

Housewarming memang tak sempat nak buat sekarang, maybe sekalilah dengan open house Raya. This coming weekend ada kenduri kesyukuran sempena pindah ke rumah baru ni, cuma mampu menjemput close relatives je disebabkan ruang rumah yang terhad. Nanti open house pun nak kena buat 3 kali – 1 untuk family & relatives, 1 untuk kawan-kawan SSP (ini memang kena buat asing ok!) dan 1 untuk kawan-kawan UTM. Eh alamak lupa lak ada kawan-kawan RHB, IBIL, Shah Alam. Nampaknya berhari-harilah open house nanti ni. Sabtu ni pulak, my Sedundun girls nak datang visit dan membuli babyku bak kata Suraya. Tak sabar nak jumpa korang pleaseeeee!!! Yeay!

My weight? Dah turun ke 50kg. Bilalah nak hilang lagi 4 kilo ni? Tapi yang penting, jeans kebanyakannya muat lagi, which means bahagian abdomen ke bawah masih ok. Hehe. tapi betullah jangkaanku kebaya-kebaya & shirt & blouse kebanyakannya dah tak muat sebab ketat di bahagian dada. Arghhh! Menyesal beli baju-baju yang agak sendat before ni (read: muat-muat). Nampaknya kenalah shopping baju kerja next week. Tak best giler ok next 2 weeks dah nak start kerja balik. Em baby ni pun tak cari lagi nak hantar mana. Ingat nak hantar nursery depan rumah ni, nak survey sikit yang mana satu ok. Kesian baby..

Ok ok till then. Esok first time kitorang nak bawak baby keluar nak beli groceries & etc. Hopefully baby ok & tak meragam. Wish me luck!🙂

First time baby jalan jauh – on our way back to my kampong with my parents, baby kena duduk dalam basket.
8 Comments leave one →
  1. Anonymous permalink
    July 30, 2009 5:28 am

    haaaa…baru boleh update ye? hehee. rindunya nk tau pasal kamu ngan baby tau :Pminggu lepas baru la dpt pegi tgk baby yusuf (boleh taaakkkk??!!) pastu baby mukhlis dtg umh SIL jugak the day before. kalau izzah humaira ada kat puchong memang lengkap lah perjumpaan jumpa baby last week =)sorry sbb wikend ni tak boleh dtg. turn balik penang. maybe kalau awak ada kat rumah next week boleh la p tgk. sbb kite p shah alam – SIL bersalin on 07.08.09~coffeeaddicts~

  2. Hani Zainuddin permalink
    July 30, 2009 10:15 am

    OMG…..xtahan tgk Humaira ni…rase nk geget2 nak peluk2….aritu dtg die tdo je..skrg ni dh pandai agah2 dah die…lepas gak rindu tgk video tu…next time aku jumpe baby ko, aku baru brani nak dukung kot, aritu baru lahir, tak brani lak aku…'time kasih sbb update blog mizah..hari-hari aku refresh..at last update gaknantikan kedatangan Aunt Hani, Humaira!!!!-Hani Zainuddin_

  3. nuraisya83 permalink
    July 31, 2009 9:50 am

    mama mizah- menyesal tak gie manjung last week. definetly i will come on this sunday untuk jumpe baby humaira for the first time.Wahh ashraff hilmy sangat cute. wahh baby humaira tido dalam bakul. wahh penuhla kereta nak bawah bakul untuk humaira selalu.btw, baby humaira sebijik ikut muke faiz dan putih macam kamu!! wahh dah pandai nak cakap cakap.. wahh mama mizah bole saye pegang baby humaira satu hari suntuk tak??😉

  4. trexcic permalink
    August 2, 2009 7:52 pm

    hai mizzz.. syomel nye humaira nie!! geram je tgk..ooo..ye.. aku baru balik dr trip sek akak aku. jumpe ana@fuziana yg roomate ko. dah besa perut dia…hehe..

  5. aNa permalink
    August 3, 2009 8:20 pm

    alamak..ko lupe mention la tirah..bkn stkt prot malah sgla2nya besa haha..mizah..bile ni aku bleh g tgk humaira..xsbr nak pluk cium..cmel sgt2 la..skrg ni aku xcited nak tgk baby2..spya baby aku pon cmel =)

  6. shera permalink
    August 4, 2009 4:53 pm

    ehhh i thot i dah comment?yess i sawwwww the pink comforter! nampak fluffy gile!nak jmpa humairaaaa plsssss and emaknyaaa jugaks!

  7. HiDa permalink
    August 5, 2009 4:48 pm

    Hi Mizah. Entah bila la nak jumpa anda dan baby girl anda ni.Oh, aku knala beli gift dlu kan tok baby Humaira ;)Mizah, nk tnya bile kau nak filter kau tu?

  8. trexcic permalink
    August 6, 2009 12:15 pm

    Windunye kat mummy mizah.. hehemizah, my blog is now switching back to http://www.norathirah.wordpress.com.malas nak renew!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: