Skip to content

Late night update

August 26, 2009

Last weekend, Encik husband & I were on our way back to my parent’s house from a shopping trip when we accidentally bumped into another car. Encik husband sebenarnya mengejar nak lepas red light, tup2 makcik depan kereta kitorang tu emergency brake. Encik husband dah brake tapi disebabkan hujan, jalan licin dan keretaku takde ABS, dengan jayanya kereta kitorang menghentam Vios makcik tu. Alhamdulillah kitorang (dan makcik tu) takde pape, cuma keretalah teruk. Dan nasib baik Baby Humaira kami tinggalkan dengan my mom. Alah nak letak gambar tapi tak jumpa mana hp encik husband ni. Kami telah kerugian hampir 1K kerana insiden ni. Tapi takpelah, bak kata encik husband, mungkin 1K tu bukan rezeki kami. Esok kereta siap. Harap-harap keretaku akan kembali cun seperti asal. Moral of the story : Belilah kereta yang lebih tahan hentaman (bukan buatan Malaysia?) dan yang ada ABS. Bila dah eksiden camni, keinginan untuk menukar kereta makin menebal dalam hati kami berdua. (sebenarnya encik husband je). Tapi kereta satu lagi kene maintain sebab takde maknanya pakai satu kereta jek, ofis masing-masing lain-lain jalan. Ditambah dengan encik husband yang selalu out-station & balik lambat. So, kereta yang mungkin mampu dimiliki bukan buatan Malaysia yang menjadi pilihan samada:

  1. Honda City
  2. Toyota Vios
  3. Suzuki Swift (pilihan yang paling tak munasabah & tak praktikal & kecil tapi saya suka ok!)
  4. Nissan Grand Livina? (macam akak-akak jek bawak Livina, sebab kalau kat ofis saya, akak-akak yang berusia 30 tahun ke atas yang beli Livina ni hehe)

Dan kereta pilihan buatan Malaysia ialah Persona.

Tengok hujung tahun ni kalau ade bajet ye.🙂

Encik husband will be going to Taiwan & Hong Kong a week after Raya for 3 weeks for work!!! Argghhh sedihnya hopefully I can handle everything & especially our baby well.😦 He was supposed to go there a week before Ramadhan but because of the mayhem caused by H1N1, TM has postponed the deployment thing to after Raya. Nampaknya open house Raya kami pun akan delaylah.

Sorry guys, was too occupied with the little lady I don’t even have time to reply the comments in the earlier entry. Arghhh rindu giler kat korang semuaaaaaaaaaaa!!

Mademoiselle Mell – kurus sangat ke ni aku rasa biase jek. Perut konfemlah tak menggelebeh ok.🙂 Btw, aku makan jamu Amway tapi tu pun tak abis sebab malas. Kalau betul2 makan & continue berbengkung, aku rasa sure lebih kurus dan solid hahaha! Tapi ni bulan puasa dah start pakai girdle. Yeay cant wait to see you! Akhirnya kau pulang jugak ke pangkuan keluarga tercinta. Wow dress from Asos untuk mummy baby takde ker?

Cik Chunkie – hahahaha sangat lawaklah kamu ‘ini mendatangkan kemarahan’?? Alah entahlah takdelah buat ape-ape pun, tiba-tiba je badan ni nak kurus. Tapi ni pun tak kurus sangat. Gemok skit jugaklah dari before pregnant. Hello kamu dah cukup kurus ok pleaseeeeeeeeee! Jangan perasan gemok lagi dah!!😉 Take care babe!❤

Puan Fadilah Hani – yup cik, silakan datang ke teratak kecilku in Puchong untuk melawat. This weekend insyaAllah balik Shah Alam.

Puan Shuhada Zainon – thanks Auntie Shu! Pelok ciom for Aqeel please..🙂

Mek Mur – ni satu lagi, manede cepatnya mek oi aku kurus. Ni semua terselindung di sebalik baju yg agak besar. Hehehe.

Mama Farahazmin – yup, sangat copycat muka Papa dia kan?

Cik Hani Hot – ni dua lagi, takde maknanya cepat kurus. Biasa-biasa je ni (ecewah!) Sorry beb, memang tak menyempat nak online once you have a baby who needs yr attention 24/7. Yup pipi Humaira sangat tembam. Bila nak datang gomol (bukan gomel lah haha) Humaira ni????

Puan Yana – takde maknanye nak share rahsia kurus bila ko tetap sampai bila-bila akan lebih kurus dari aku. Aku share rahsia nak dapat baby nak tak? Bila nak datang visit aku ni weh?

Puan Pero – ok aku dah update ni, sila baca secara berulang selama 7 hari berturut-turut. Dan aku takde rahsia kurus pun beb, maybe sebab breastfeed religiously walaupun bukan exclusively. Takpe bulan puasa ni pun sure ko akan kurus lagi. Sebenarnya ko dah kurus pun, jangan perasan gemoks jugak.

Cik Thirahku – a’ah dah pandai ’ek-ek’ dan sangat bising skrg. Tak sabar nak tunggu dia pandai meniarap sendiri pulak! And thanks, I know Mama Humaira pun comel jugak. Hehe. Athirah rindu ko!

Bakal Puan? Shera – Sher, ni memang anak bapak yek. Papa dia je yang pandai tidurkan dia kalau dia cranky and tanak menyusu. Mengada lah nak kene jemput ke nak datang rumah aku sayang? kamu nak datang bila-bila pun boleh (dengan syarat aku ada kat rumah lah time tu..) aku sentiasa menerima dengan pintu terbuka. Bila nak jumpaaaaaaaaaaa korang semua ni????????????

Cik Hida – Alhamdulillah, yup aku pun ingat lagi masa kat depan rumah tu, hehehe. Auntie bila nak datang tengok anak buah ni? House-warming insyaAllah after Raya lepas Faiz balik from outstation. Kita tengok nanti camne.🙂

Puan Kopi – a’ah bila awak nak datang tengok kitorang ni? Last weekend memang balik Seremban pun, this weekend insyaAllah balik Shah Alam. Tapi sure bukan turn awak balik sini kan? Takpelah, ada banyak masa lagi, dun worry. Humaira pun takdelah besar cepat sangat kot..🙂

Penat baca perkataan kurus dalam komen korang (ecewah ada unsur-unsur perasan ke ni?).

Ok, last but not least, have a blessed Ramadhan everyone!!!

8 Comments leave one →
  1. erinchunk permalink
    August 26, 2009 6:00 am

    aweeeee misss u too!!cik fiza kita is getting married tau🙂 hope to see u there.perhaps😛 can u believe it??my comel 'gila-gila' best friend is getting married.aish..anyways,glad u are ok🙂 and kereta2 yang tersenarai..sila beli urmmmm.. *berbelah bagi anta city & vios* dua2 best!!:P no persona please!and not grand livina.alang2 livina baik caldina.hawttt!!auw!:P

  2. Anonymous permalink
    August 26, 2009 8:35 am

    haaa… kiteorg ni pun tgh berbudget2 nak beli kerta sedan yang ada ciri2 safety jugak luas. ecehwah. somehow awak punya list nak sama dgn list saya lah. hihii. swift tu pun saya ada! (eh kenapa ttba2 ayat jadi so skema ni?!) memang swift tu sungguh tak munasabah, tp sukalaa mcm sporty gitu. hihii. dis weekend mmg bukan turn saya turun shah alam. next weekend insyaAllah saya turun shah alam. ada sesi bukak puasa. jom la join, kakak!~coffeeaddicts~

  3. Nisa @ Mrs. Akmal permalink
    August 26, 2009 9:16 am

    nissan grand livina?? pls la tunggu sampai ko dah ade anak 3 baru angkut itu grand livina. tak sesuai ok!! hehehesuzuki swift?? kawan aku pakai mase baru kawen. lpas beranak sorang…terus tolak itu kereta amek kereta baru sbb brg baby tak muat langsung esp. the pram :)toyota vios?? darling…if u can afford honda city, pls dun choose vios over city. built quality & performance-wise, honda is waaayyy better. and city is sgt2 jimat minyak ok! honda city? rsnye max bole wat loan is 7 yrs for honda cars. kalo downpayment krm30, monthly baya dlm kurang sket dr krm1. tpt keje ko mesti de spesel rate kan hehego honda city!! tp downside die…major service kalo tak cecah krm1 memang tak sah babe! p/s: kalo ko amek myvi full spec…ade ABS what. krm50 mase aku beli. i never like proton cars anyway hehe.

  4. Mell The Long Haired Lady permalink
    August 26, 2009 4:00 pm

    Mizah darl..Aku tak mampu nak beli dress utk si mak baby (aka ko). doakan ku murah rezeki so i can buy u one.Haha babe..satu ayat ko buat ko terpikir… Dan aku takde rahsia kurus pun beb, maybe sebab breastfeed religiously walaupun bukan exclusively.Apa maksud bukan exclusively? Adakah your hubby also get a treat?*_* Nasib baik aku tak puasa!

  5. dey permalink
    August 26, 2009 4:56 pm

    mommymizah!!!!!honda city!!!!!!!!!!!!!!!!!! if nk beli kete ,beli yg honda atau toyota laaaa,coz bila jual blk value still ok..go for honda city…haaa bukan main pjg lebar si nisa explain pros honda city..apalagi…hihihihihihihi

  6. Nisa @ Mrs. Akmal permalink
    August 26, 2009 5:16 pm

    yana…daku adalah pemandu honda city paling setia di dunia hahaha…mesti la nak rekemen kete yang i know inside out ;)(kalo la honda bagi komisen di atas usaha ku ini…mokcik kayoo!!)go honda city! new model is very the sleek design compared to vios!!yup yana…very true…japan-made car reseller value die dun worry akan sentiasa tinggi😉

  7. HiDa permalink
    August 28, 2009 1:23 pm

    Nak tergelak aku baca komen si Mell tu…haha. Aduish, hebat sungguh interpretation die kan?Mizah, kau balik Shah Alam ke weekend ni? So adakah aku boleh melawat Humaira ni?

  8. nadzsix permalink
    August 28, 2009 2:23 pm

    kmizah!!!hope its not late for me to say congratulations on ur new born baby girl.mmmgggggg CHOMEEEELLLLSSSSSSS geram rase nak cubit sume adeeeeeee grrrrrr!!!!haha..take care nways!!!-Farahnad-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: