Skip to content

Humaira: Saya sudah berusia 9 bulan!!!

March 17, 2010

Hari Ahad yang lepas, saya telah dibawa oleh Mama & Papa pergi membeli barang-barang keperluan harian di Carrefour Alamanda. Malam sebelumnya, kami bermalam di rumah Tok Mama saya di Shah Alam. Sebelum bertolak ke Putrajaya, Mama telah meminta Papa untuk singgah ke kedai cermin matanya di Seksyen 9 kerana cermin mata Mama sedikit bermasalah. Lensanya telah terkeluar sedikit dari bingkai cermin mata akibat selalu ditarik oleh saya.

Ramai benar orang di Alamanda hari itu sehingga tempat letak kereta yag pertama kami cuba masuki telah ditutup kerana penuh. Kami cuba mencari di satu lagi sayap tempat letak kereta Alamanda dan nasib menyebelahi kami kerana ada satu tempat kosong di situ. Oleh kerana Mama memberitahu Papa yang dia sudah terlalu lapar, kami terus ke Kenny Roger’s untuk makan lewat tengahari.

Silakan melihat gambar-gambar saya yang diambil oleh Papa di bawah ini. Oh, hari Sabtu lepas, usia saya telah genap 9 bulan!!!

Saya cuba nak amibil kamera daripada Mama!!

Saya dan Mama 🙂

Oh, saya tak pernah rasa buah ni..

Uh-um.

Ok, saya dah bosan duduk di sini

Mama kata, akhirnya malam ini entri ini berjaya juga dipos. Sudah 2 minggu kami menerima servis rangkaian yang sangat teruk daripada Wi.Max. Papa baru sahaja menghantar email komplen kepada mereka. Sekarang ini kami melayari Internet menggunakan Celcom Broadband sahaja. Lebih laju berkali ganda daripada Wi.Max.

Mama kata entri Medan akan cuba dia sambung tidak lama lagi. Sampai sini sahaja. Jumpa saya lagi di lain waktu.

Salam sayang daripada saya – Humaira Mohd Faiz 🙂

Advertisements

A half-done post

March 11, 2010

I haven’t really got my own sweet time to update on my Medan trip. A fun, yet tiring one, we had. If only you knew how far one place is located from another & how narrow the main road (not those in Kota Medan though) is. I mean, kita punya jalan kampong kat Malaysia lagi besaq dari depa punya main road. Ngeri tuuu lalu di lereng-lereng bukit, dahla lajuuu gilerrrr driver kami bawak. 

So as usual, let the pictures do the talking. 

 

Sleeping soundly in the flight

Lunch at Medan. Humaira pun dah lapar ni.

 

Inside our Kijang. Humaira dah ngantok & kepanasan. The weather in Medan is hotter than KL.

Sleeping again during the road journey

 

Kota Berastagi

 

Ladang sayur @ Berastagi

 

Papa with her favourite girl

 

Ni gaya tidoq apa ni?

More pics will be uploaded a little later. 

Oklah. Now on the little lady of the house, Cik Umaya <- our manja-manja way to call her. Woow she can now stands on both feet without support by herself for a few secs!!! The longest time recorded is 8 seconds. Hehe.  Quite an advanced milestone, I think; at 8 mths 3 weeks old. Congrats Umaya! Mama & Papa are realllyyyyyyyyy looking forward for your very first baby step! Wahhhh habislah kitorang ni once si kecik ni ‘dapat kaki’. Tapi yang pasti we would be cheering & clapping excitedly – macam pom-pom girls – everytime she shows her new-found skill. Hopefully Humaira dah pandai berjalan by her first birthday. InsyaAllah. 

I will continue this entry tomorrow ok. Lambat gilerrr nak upload gambaq, sejam dapat upload banyak ni jee? 

Grrrr!

We’re back from Medan!

March 3, 2010

Will update soon.

My CNY Hols

February 17, 2010

First of all, selamat pulang bekerja semula kepada semua!!! Ya I know a few of you are still ‘bercuti-cuti 1Malaysia’ lagi harini, jalan pun clear je datang ofis pagi tadi, parking pun banyak lagi kosong kat belakang tu. Harini je di ofis ni berapa orang yg EL & MC, tu yang bertambah tu statistik mereka yang tak kerja harini (selain daripada the Chinese yang masih bercuti sempena CNY).

I spent my CNY holiday in K.Terengganu, Seremban & on the road. I think almost a day was spent for the traveling journey only. Kamu-kamu yang balik kampong / bercuti ke Pantai Timur & made your journey last Saturday -> like me, am pretty sure you encountered the VERY SAME BAD BAD BAD traffic jam all the way from Gombak Tol to Karak & further up. Disebabkan saya bukanlah pengguna tetap Karak or any other mainstream highways ke negeri-negeri selain dari Selangor or Negeri Sembilan so I wasn’t prepared for such a slow-and-not-s0-smooth ride. Ditambah lagi dengan cuaca panas ekstrem Ya ALlah ditambah lagi kereta berwarna hitam yang menyerap haba (extra point to those with white cars). Dah tengah-tengah jem tu, si kenit ni pooped pulak so Mama had to skillfully change her diaper dengan Papa kejap-kejap brek kejap laju & Papa pun kena bukak tingkap kejap kasi bau harum hilang hehe. Si kenit oklah sepanjang perjalanan pergi & balik OK je cuma sekali dua meragam sebab panas & tak selesa & lapaq. And dia dok seeebukkkkkkkkkkk memanjat keluar dari car seat lepas tu nak pergi kat Papa kat depan, nak tarik apeje benda yang dia nampak, nak panjat berdiri kat Mama, berdiri kat seat belakang, tengok keluar tingkap & etc. Tidur pun kejap2 je, whatmore she’s not a day-sleeper. Lagipun cuaca panas buat nak tidoq pun tak selesa.

Inside the car - tengah pikir nak main ape lagi ni

"Ok, saya dah penat, nak tidoq sat"

Ni letih sangat ni

Trip to KT was very enjoying. The last time we were in KT was end of 2008 during’s Fitri’s wedding. We went to encik husband’s uncle’s new little chalet/ resthouse in Batu Rakit. Arrived there at around 9pm. Sampai-sampai terus dijamu kambing bakar & ikan bakar yang baru diangkat dari tempat panggangan dengan angin bayu laut yg bertiup kencang serta bunyi ombak menghempas pantai. Oleh sebab dah letih & Humaira needed her beauty sleep, so we went to clean ourselves up & off to bed. Encik husband went down to the beach soon after that for aktiviti memancing pantainya. Ini memang yang ditunggu-tunggu oleh dia sebab sejak kahwin kot dia dah tak pegang joran tu. Tak dapek mancing tengah laut (like he used to masa bujang-bujang dulu), dapat mancing tepi pantai pun jadilah. Haha. Tapi sedihnya sepanjang 2 hari memancing sekor ikan pun tak dapat. Teeetttt!! 😛

The next day, woke up early but not earlier than encik husband & Humaira hehe. Humaira woke up the earliest as usual at 6.30am dia dah panjat badan Papa & Mama & mulut dia bising macam menyanyi-nyanyi. We spent the whole morning & afternoon by lazing around in front of beach (under the pondok of cos!).  Cuaca memang sangat panas, even nak tengok laut cam terkenyit-kenyit mata sebab cahaya matahari yang memancar tu dibiaskan dek air laut. Humaira dapat merasa tidur dengan syoknya dengan tiupan angin laut yang kuat tu. Petangnya, encik husband turun balik memancing kat pantai depan tu & the others – Adham & everyone else gi mandi di gigi laut. Disebabkan Humaira dah dimandikan awal, so kami berdua awal-awalnya tak turun pun ke pantai. Tapi lama-lama tengok cam best je, Mama dia bawak turun kejap. Last-last, Humaira basah satu badan. I was holding her & putting both her feet into the sand bila tiba-tiba ombak datang terkuat sikit sampai kena badan dia. Hehe. Her expression? Macam nak nangis dah cebik takut-takut & terkejut tapi dia tahan tak keluar airmata pun. Didn’t manage to capture it as I didnt bring along my cam. Rugi! 😉

Syok betul dok kat sini angin memang kuat giler, Humaira dah mula ngantok nak tidur

Syok giler tidor dihembus bayu laut

At the restaurant - dinner treat by Abah's friend

The next day - Humaira tertidor tunggu Mama+Papa bersiap

Us & the view.

Ok, Humaira taknak pandang Papa amik gambar sebab panas sangat!

I’ve  lots of pictures to share here but am having a hard time to upload it here in the office, so maybe tonight?

Dan yang paling sadisnya (for me & my husband at least) in this trip, dah 3 kalilah sejak last time ke Pantai Timur, kitorang tak dapat makan sata yang sedap giler tu kat Kemaman sebab dah habis. Memang sedih sampai encik husband lepas yg kitorang miss sata kali ke-3 hari Isnin petang tu, jadi blur tak tau nak makan apa (walaupu perot lapaq) sebab dia kata dalam kepala dia dari Terengganu pagi tu dah terbayang sata sata sata yg sedap tu. Nasiblah saya tak sampai tahap tu. Hehehe. Hai nasib tak pregnant kot tak kempunan la pulak tak dapek makan sata kemaman. Warung Che Nor ke hape namanya, masuk ke dalam dari bus stand Chukai, menghadap Laut China Selatan. Dekat-dekat dengan INTAN.

Ok, till then.  To cik Hana Nana of Sohabat9600, congratulations on your wedding. Moga berkekalan hingga hujung nyawa. 🙂 Lepas ni Asmalita? and Linda kan?

Replies to the comments in my previous entry;

Cik Sher yg brutal tapi tak comel sangat – bila tah nak gigitnye?? baju kamu bile nak ambik ni, jangan-jangan dah tak muat dah. grr!!

Hot Mom-Mie – wahhhhhhhhhhh umieeeeeee aku sangat bangga denganmu babe!! of cosla aku percaya hehe bagus teruskan usaha! ko mmg hebat giler ok sebab baby lelaki lagi banyak menyusukan, lagi banyak kena produce susu. Tu yang 7.4 kilos at 4 months old tu. Humaira ni kenit je tu yang baru 7kilos at 8 months tu. hehe. Umie, aku bangga dengan kooooo!!! 🙂 hugs n kisses for Umar Damien!

Cik Puan Linda – tulah dah lame giler tak jumpa. tapi update on kamu sentiasa aku dapati dari si Dila ni. heheh ye ke copy paste? rambut dia lom nampak bergulung-gulung lagi. hehe.

Cik Ali – oohh kamu pergi jugak ke kenduri Hana? semalam sempat tengok sikit2 je gambaq wedding Hana kat FB. Mama Humaira kat K.Terengganu lah. Letih travel pun tak hilang lagi ni.

**Updated 18/02/2010 – These are the pics for now. Internet connection at my house really s*cks last nite!

My contact lens went down the sink drain

February 3, 2010

I have a question for contact lens wearers – pernah tak jadi, korang dah bukak contact lens, cuci & lepas tu letak dalam contact lens case, pastu korang pun basuh-basuh muka ke gosok gigi ke mandi ke, lepas dah habis semua tanpa disedari korang bukak balik case lepas tu selamba je gi basuh balik case tu sebab ingat nak bukak contact lens yg kononnya masih ada dalam mata & terlupa yg korang sebenarnya dah selamat bukak contact & simpan dalam case tu? I bet you guys had done such thing at least once. It happened to me a few times before & again today. Geram kan? Membazir je, dahlah baru tukar lens baru last week. Itu nasib baik pakai disposable. Kalau pakai permanent one camno nak buat tu?

Ok, as usual, updates on Humaira. Bak kata my MIL, makin buas dah dia ni. Today when I picked her up, cikgu dia tunjuk lengan dia yg ada luka-luka sikit. Rupanya dia main toys kasaq sangat lepas tu gigit-gigit lengan sendiri. I know how she plays with toys  even at home, kalau dapat mini fan tu kat tangan habis diketuk-ketuk karpet or kadang-kadang ketuk kat muka. Ish ish. Kak Nor kat nursery tu cakap, muka comel tapi brutal. Ni ikut sapola ni.

Muka ikut Papa, comel & brutal macam Mama, kot?

Lebam kat pipi tu belum hilang lagi

Bagus dah pandai mengemas

Buku lebih sedap untuk dimakan dari dibaca, for now 🙂

My husband went out for a futsal game at almost 9 and I’m waiting for a phone call from him now. Patutnya dah habis main ni. Harapnya dia singgah minum kat mamak sebab tekak rasa nak makan roti bom. Oh tekakku makin sakit pulak harini since yesterday evening tak tau kenapa. Demam tak tapi nowadays I always get verrryy sore throat & I dont know why. Nak cakap makan aiskrim selalu definitely no no, dah lama tak makan aiskrim dah. 😦

Went to kenduri aqiqah & birthday at Aien’s place last weekend, and dapatlah jumpa Mukhlis yang dah genap setahun tu. Tapi halus je badan dia ni sure ikut Abah dia ni. By the way, Kak Aien samalah rambut anak kita tak banyak. Hehe. Happy 1st Birthday Mukhlis sayang. Takmo hisap puting selalu ok? Hehehe. Humaira ni ada 3 bulan lagi before Mama dia  restrict penyumbatan puting dalam mulut. Below pic, Mukhlis geram tengok pacifier kat mulut Humaira and trying to get his hands on it. Hehehe. Kesian ok, comel sangat. Rupanya Ibu dia cakap dari bangun tidor pagi lagi dia tak dapat puting.

Birthday boy nak try amik pacifier Humaira

Already 11pm now. I better prepare everything now – beg nursery Baby, iron baju kerja for both of us, basuh botol susu. I want a longer-than-usual sleep tonight! Till then.

* * * * * *

–  We’re going to Apau’s wedding @ Putrajaya this weekend.

– My dear SSPian cik Hana comel, I’ve just received your card last Monday. Congrats dear!

I want a set of Tupperware (or more) for my birthday!

January 27, 2010

We went back to Shah Alam to my parents in-law’s house last weekend. Dah lama tak balik sana, so puaslah Tok Mama & Tok Abah & Acik Na Humaira melayan ke-hyper-aktif-an si kenit u. Asek nak try panjat kerusi, tarik paper, tarik alas meja, tarik wire phone, panjat badan semua orang, panjat meja tv dan everything else. Before that, on Saturday morning, we brought her to the clinic sebab dia macam batuk-batuk & suara dia dah macam dah serak-serak rock. Luckily dia tak demam, tapi kesian sangat menangis menjerit2 pun suara tak dengar sangat hehehehehe. Haa tapi semalam tengok suara dia dah nyaring balik macam biasa. Nyaring giler ok barulah saya tau macam inilah agaknya kenyaringan suara sendiri. Masuk lif je menjerit, nampak budak-budak kecik menjerit, Mama amik balik dari nursery letak kejap dalam car seat dia 5 minit on the way balik rumah lagilah menjerit. Macam membebel-bebel lah lebih kurang. Sekarang ni dia tengah try skill berdiri pastu berpaut pada something with only one hand, macam terer la konon tu. Hihihi. Geram tau sebab muka selamba je tu gelak-gelak pastu tangan sebelah lagi lepas. Nasiblah tak pernah jatuh lagi sebab Mama or Papa selalunya ada jadi penyelamat.

Next month macam best skit sebab annual bonus will be paid! Harap-harap portion ok, at least bagilah sama macam last year = ? bulan. Ya Allah perkenankanlah permintaan hamba-Mu ini. Yeay! Tak tertahan dah keinginan nak beli benda-benda penting ni. Ecewaahh macam banyak je benda penting tu. Last year banyak jugak save duit bonus (read:tak belanja sakan) sebab nak masuk rumah baru. So this year, encik husband cakap belanjalah untuk kepuasan sendiri, tapi make sure keep aside some of it for future saving. Tangan dah mula gatal-gatal dah sejak beberapa hari yang lalu. Wahhh ini memang tanda-tanda nak dapat duit ni. Hehe. To Papa & Humaira, nanti Mama belanja ok? 🙂 Oh lepas tu hujung bulan gi Medan pulak, double best yeay yeay!

Plans for the coming weekends:

  • Final week of Jan; Jan 29 = To Aien’s crib for Mukhlis’ Aqiqah (insyaAllah kalau tiada aral melintang) &             balik Seremban
  • 1st weekend of Feb; Feb 6 = Wedding Apau || Feb 7  = Wedding Encik Husband’s friend
  • 2nd weekend of Feb; Feb 13 to Feb 15 = Going to K.Terengganu (yeay! gi jalan-jalan) with my in-laws dan sedara-mara
  • 4th weekend of Feb; Feb 26 = Going to Medan (yeay yeay! jalan-jalan jauh skit!)

Alamak Kak Su (my colleague) baru datang cakap Tupperware dah sampai. Yeay! & Aiyoo..  Sukenya sebab dapat tupperware baru banyak-banyak – Aiyoyo sebab melayang dah duit ni. Now I think I’m becoming more like mak-mak / my own Mom sebab suka sangat beli / kumpul Tupperware. Opss bukan tupperware biasa-biasa tu beli kat Carrefour Giant tu ke tau. Ni yang brand Tupperware tu, mahal ok. Ini bukan main-main, ini kenyataan. You will realize the importance of having lots of it especially lepas kahwin dan dah duduk rumah sendiri dan dah ada baby dan kalau you suka simpan macam-macam makanan dalam fridge or bila beli susu baby dalam pek besar or Milo or Nescafe dalam pek or untuk simpan Maggi Cukup Rasa or bila makan coklat/ asam/ Twisties tapi tak habis so kena simpan dalam tupperware macam kitorang ni. I got a few sets of Tupperwares as my wedding gift and I really sayaaaaangggggg every single of it. Jadi, sesiapa di luar sana yang baik hati ingin menghadiahkan saya set Tupperware sempena hari jadi saya yang ke-27 tahun ini adalah amat-amat saya hargai. Terima kasih.

While the two babies are asleep..

January 20, 2010

We planned to watch 2012 on the laptop earlier, but my husband has gone into deep sleep only after 5 minutes the movie being played . Hahaha I totally knew this would happen as he has been like this since forever! Dari masa kat rumah Shah Alam tu lagi setiap kali tengok cerita ape pon (kalau tengok kat laptop jela) tak kisahlah Prison Break ke, sure dia akan berdengkur dalam masa tak sampai setengah jam lepas movie start. So here I am making another entry not more than a week since my last entry being posted. What a surprise!!! So thank you to you my husband for being asleep. Oh Humaira is an early-sleeper nowadays – lepas Maghrib die dah tidur & will only wakes up around 7.30 in the morning. And of course one or two times in between for her milk.

These few weeks, my whole family (Husband+I+Humaira) hasn’t been in the pinkest of health. Start dari Humaira kena chicken pox until now, every week bergilir-gilirlah kitorang demam. Seminggu ni Papa, minggu lepas tu Mama pulak, lepas tu Papa Mama Papa Mama. Baby nasib baiklah tak demam cuma selsema dia kejap2 datang balik. Hidung berair je minggu ni. Last two weeks dah ok dah sebenarnya, tapi sebab kitorang bantai tidoq bukak air-cond hari-hari, tu yang Humaira selsema balik tu. Sekarang air-cond is banned temporarily, panas mane pun tidur bukak kipas je. I’ve just recovered from mild fever, ni pun sakit tekak belum fully-recovered. Tapi rasa-rasanya family kitorang ni macam kurang daya tahan selsema kot. Every week ade je yg bersin-bersin ade je yg berair hidung. Yang tua mak bapak dia ni takdelah seksa sangat, kesian kat si kenit tu je dia syok main-main kejap-kejap Mama Papa kena lap hingus meleleh kat hidung dia tu.

I’ve tried to upload clips of Humaira for two nights but it failed everytime geram giler dengan P1 ni kompang je lebih kat TV tu. Opss tapi tak nak amik Streamyx, sorry!!! Pakai Celcom Broadband dulu berjaya je upload video. Eh tapi malam ni macam berjayalah pulak. So, feel free to view one of Humaira’s-not-so-latest clip. Yeay!

She’s growing so fast!! At least for me. She can pull up her body to a standing position now while holding on to something, tapi kaki tu still berjingkit lagi. It’s just two weeks ago when we saw her melutut in her playpen, and now – she’s trying to stand every single time she’s holding on to something  – dekat meja, atas katil, pada kepala katil, pada badan Mama – on everything! I’m happy & thrilled but a bit sad at the same time, because my darling baby is getting bigger & smarter in a blink of an eye. I miss the times when you were being so tiny & fragile. Kejap je awak dah besar Humaira. Sob sob sob. Ini ialah tangisan gembiraku.

Ok, nak main atas meja sekarang. Kat atas comforter tak layan dah. Her first attempt to be on her own two feet

Ok, sampai-sampai rumah balik dari nursery terus nak panjat meja tu

Dah pandai duduk tegak without support, taken at rumah Nenek

Dah pandai mengirai keluar baju dari dalam bakul - anak perempuanlah katekan..

So, mommies & mommies-to-be out there, remember that your baby’s every single moment is to be treasured forever!

P.s: I feel like crying when typing this.