Skip to content

Aidilfitri 1431H

September 24, 2010

I would like to wish Selamat Hari Raya to all, mohon maaf zahir & batin.

Raya ada setengah bulan lagi kan? :-)

This year is my 3rd Raya celebration as encik Husband’s wife, 2nd Raya as Mommy Umaya & 1st Raya as Mommy to a hyper-walking Umaya. Hehe. Umaya wasn’t really well since the day before Raya, siap dapat 4 kotak ubat dari doctor haritu. We went back to rumah Nenek in the evening. Panas je badan Umaya sepanjang malam Raya dan dia asyik merengek tak selesa.

*pics – credits to my cousin

Takbir Raya di rumah Nenek bersama kariah masjid

Esok paginya pun panas badan Umaya tak surut. Kesian jugak nak pakaikan dia baju kurung hari tu. By tengahari Mama dia dah tukarkan baju lain.

Gambar raya tahun ini complete sebab Angah ada

Umaya before mengamuk. My brothers pakai jubah yang dibeli Angah di Mesir. This year, encik Husband & my dad saje berpakaian tradisional Melayu.

Our little family - Umaya ngamok nak pacifier

Sesi memberi duit Raya kepada budak-budak bawah umur.

The whole family members - belum ready lagi ni

Final one

Will continue on my Raya entry later. Sekarang nak pergi merebus ketupat mini for the 3rd round! Sedih ok takde periuk besar. Esok ada jamuan Raya at my office.

I miss blogging so very much!

July 29, 2010

I will try to post an entry before weekend comes. InsyaAllah. Doakan kejayaanku.. Ameeen..

Ada orang tu dah ke stadium!

May 12, 2010

Hoho. Encik husbandku dah sampai kat stadium dah nak tengok Uber/Thomas Cup. Tu pukul berapa agaknya balik malam ni tu? Semalam dia kata nak jumpa Mis.bun Sidek nak bagitau suruh amik dia gantikan Ha.fiz Ha.shim. Hehe.

P.s: To Pn Dina @ Mama Akip, saya dah linkkan kamu! Kirim salam polok cium kat Akip bam bam. :-)

An entry at an hour past midnight

May 12, 2010

Umaya walks a lot nowadays. Clap clap for Umaya! Alhamdulillah you can walk before you hit 1 but her parents will definitely have to be extra extra watchful lah now. We haven’t let her walk whenever we’re outside though. Sebab Mama Umaya belum belikan lagi a decent walking shoes untuk dia jalan-jalan kat luar rumah. Ni pun dah mencicit nak jalan laju  masih tersadung2 jugaklah sikit-sikit. Tak lama lagi ni tau berlari pulak so Papa Maya, be prepared!

Muka baik

Here’s a short clip on her which I took just a few days ago.

Ada satu lagi clip ni tapi ade entiti sexy kat belakang (my husband haha!) so takleh nak upload. Sayalah isteri yang baik. :-)

My husband  has successfully bought the Thomas Cup final & qtr final tix last weekend. Qtr Final – sebab dia kata team Malaysia sure sampai quarter final punya, at leastlah kan. Nasiblah menang free dengan Nigeria. Tapi, ni si Hafiz Hashim telah menyebabkan Malaysia tak jadi juara kumpulan. Geram betol tengok dia main, macam takde semangat langsung. Arghh geram! Buat malu je kalah dengan player Jepun yang ranked ke 200++. To my husband, jangan mengamuk kat stadium esok!

Ok. These are a few pics taken since the last time I posted an entry.

Umaya @ Sohabat9600 gath at Anem's restaurant

Ikan Siakap 1.2kgs

Ikan siakap ni telah dipancing oleh encik Husband hari Jumaat lepas at a fishing pond in Kota Kemuning at around 2.30am in the morning! Dia dah hampir nak angkat pancing nak balik bila tiba-tiba rasa ikan dah makan umpan. Clap clap for my husband kerana telah berjaya juga akhirnya mendapat seekor ikan setelah a few times memancing kat situ. Saya dah masak separuh semalam masak sweet sour. Besaq giler ikan ni!

Umaya demam

It was during the last two weeks. Sampai kami berdua ingat dia kena demam campak. Rupanya tak, rashes je maybe sebab cuaca panas sangat. Thank you to encik Husband as he took a day leave to take care of Maya. Tengahari tu Papa & Maya buat video call kat Mama. Umaya nampak happy giler macam tak demam langsung! Ngada-ngada lebih si kecik ni bila dengan Papa dia. Behave je.. tapi kalau tinggal dengan Mama dia, mulalah takleh tinggal sekejap. Mama nak masuk bilik air pun dia dah nangis berjurai-jurai air mata sedih kena tinggal.

Dah pandai minum pakai sippy cup

Kat rumah Tok Mama last weekend. Maya baru lepas jatuhkan toothpicks & Papa dia tengah kutip time ni. Buat muka tak bersalah!

Till then!

I miss my sleeping partner so much!

April 26, 2010

My husband isn’t around at home until coming Friday. Saya dah rindu dia ni! Haah baru tauu ye! Bila orang tu ada kat sebelah, taknak rindu-rinduan. Tapi rasanya kalau nak rasa rindu mesti kena jauh-jauh, tak? I miss my best quarreling partner so much! Nampaknya minggu ni tak best sikitlah sebab saya tak dengar dia komen pasal Jidin (no, we dont watch Jidin at all!) or Aliff Firdaus (and we dont watch it either, that’s why.) or anything related to arena sukan negara! Oh tapi minggu ni jugak takde orang nak komen pasal CSI sayeeeeee!

Dan yang paling tak best, I’m sleeping alone in the bed the whole week. *Sila baca dengan pemahaman yang positif. Hehe*

Umaya rindu Papa jugak!

I’m feeling good today

April 21, 2010

Ok. Firstly, to Kakak Shera, thanks for your compliment on my adorable daughter, hehehe.  wah dah puji2 trus tukor kakak, sepatotnya AUNTIE shera yer.

shera permalinkomg korg…seriusly she is super adorable…sejuta kali lagi adorable dr dlm gambar..and

satu rahsia k..

muka dia cm faiz..tp she sounds like mizah

nanti dah jmpa umaya baru faham hehehehe!

Ini ade rupa untuk diangkat sebagai mak angkat Umaya ni? ;-) So amacam kamu-kamu yg belum jumpa Umaya lagi, nak tau tak what Shera meant by -rupa macam Faiz & bunyi macam Mizah tu? Hehehehe.

My husband will be going to Sarawak & Sabah for a week this weekend. So, I’ve to make my sister Nana who’ll be taking her semester break to stay with me & Umaya the whole week. Weekend ni kenalah keluar membeli stok makanan di rumah untuk seminggu. Boleh paksa dia masak. Yeay!

Malam semalam si Umaya telah terpedihkan mata dia sendiri dengan cili sos. We were actually just finishing the pizza for dinner, when she played with the sauce bottle. Tup-tup dia dah bukak penutup sos tu lepas tu pergi gosok-gosok mata dia – she was already sleepy at that time tapi biasaklah tahan mata nak main. Haaaah lepas tu, apalagi nangis kuat sangat dan cepat-cepat Mama dia basuh mata muka dia semua. Sedih giler mendengar esakan dia dan sampai bengkaklah sebelah mata malam tadi asyik digosok-gosok.Tapi 10 minit lepas tu dah boleh gelak-gelak tengok cermin. Itulah dia Papa punya baby girl yang tough yer.

On the other note, finally I came to realize that I’m getting fatter these days!! Akhirnya sedar diri jugak ye. Ape taknya asyik makan coklatttttt je selepas breakfast di ofis.Ya Allah kebaya semua dah ketat giler boleh tak? Masa baru start kerja lepas abis pantang last year tu rasa macam longgar je lagi kebaya-kebayaku. Geram sangat!!! Yang si Gintell ni bila tah nak sampainya kitorang punye basikal ni? Tapi memang haritu pun depa cakap will takes about 3 weeks to deliver. tapi cepat sikit boleh tak? Aku dah makin gemok ni!!! Apa yg boleh dilakukan untuk mengurangkan sikit lemak-lemak di badan ni? Nak diet, malas. Cuma jaga makan sikit tu bolehlah. Tapi sikit-sikit je. Nak swim, tak reti swim. Si Umaya ni pon belom dibawa-bawa swim kat pool kat bawah rumah tu. Pelampung dah beli tapi swimsuit tak beli-beli lagi. 2-3 months back, ada jumpa swimsuit comel giler untuk babies kat Alamanda ada frilly-frilly lagi tapi tak beli pon. Di Medan haritu, pergi factory outlet ada beli satu swimsuit tapi Umaya dah 3-4yrs baru boleh pakai, tapi beli jugak sebab comel. Hahaha. Inilah yang dinamakan memandang terlalu jauh ke hadapan. Tak bagus sikit ok attitude ni.

Ok, cukup dulu bebelan. Will continue when I’m feeling good & when I have time.

Shera made me to blog today!

April 9, 2010

I received an email, from my so-called ‘Mak Buah’ (haha!) today on our coming December Mega-Gathering (wow!) Thrill ok dan tak sabar pleaseeeee!!! Boleh tak macam gembira giler baca tulisan kamu, Shera. Well macam yang korang (SSPians) taulah the way Shera writes. Bold sini bold sana.

So, latest updates on Humaira randomly are:

  1. Humaira can walk one step forward now. Its ok baby, one at a time.

    Steady jek.

    Steady jek

  2. She still doesn’t want her headband stays on her head for more than 10minutes

    Kejap je ni

  3. Dah pandai nak merajuk or bebai, bak kata my MIL (cakap orang utagha)

    Ni muka nangis ke gelak ni?

  4. Macam budak besar kan gambar atas ni. Kalau dia nak bebai, kitorang masukkan dalam playpen, angkut depan TV.
  5. Totally mastered in climbing on our mini-coffee-table, dan kadang-kadang pandai turun sendiri.
  6. Dah paham yang katil tu tinggi dan dia dah tak selamba jek kalau nampak Mama jauh dari katil terus nak meluru macam katil tu searas dengan lantai. Masih dalam training dengan Mama untuk cara turun katil dengan selamat.
  7. Pipi makin-makin bulat. Dan dah 2 kali kena gigit dengan member baby dia kat nursery. Hehe.
    Pipi bulat

Humaira will turn 10months next Tuesday! Tak lama je lagi Umaya nak masuk setahun.Yeay! Oh, this is our latest family pic taken last weekend, at Encik Husband’s friend’s wedding.

Wow macam dah kurus je ke org tudung hijau tu?

Papa Papa bersama anak-anak, Maya & Akeep

Ok, till then. Oh ye, encik Husband dah beli exercise bike 1) sebab dia dah asek bising nak kurangkan sikit berat dan saiz bdan dia, dan 2) sebab terjumpa Gintell punye promotion last weekend. Tapi depa ni belum hantar-hantar lagi. Cepatlah ok, saya nak menumpang workout nih!!! Boleh percaya ke ni?

Dua buah hati pengarang jantung saya yang tembam

P.s:  Shera, congratulations! You’ve successfully made me update my blog. Nanti Ahad ni aku belanja teh ais kat kedai Anem.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.